Over de voorstelling

Na het succes van de theatrale concertperformance The SK Concert van PERMANENT DESTRUCTION keert de pop-up band van theatermaker / performer Naomi Velissariou en sounddesigner Joost Maaskant in het voorjaar van 2019 terug. Dit keer met The HM Concert, een concert gebaseerd op het oeuvre van de Duitse toneelschrijver en regisseur Heiner Müller, met visuals van fotograaf en beeldend kunstenaar Jan Hoek. De performances van PERMANENT DESTRUCTION werden door de pers geroemd om de gewaagde combinatie van bijtende en schrijnende lyrics en een mix van dansbare, poppy melodieën en beukende beats. “Een intens, schizofreen theaterconcert dat hoofd en lijf uiteenscheurt” aldus de Vlaamse krant De Morgen ★★★★

PERMANENT DESTRUCTION – The HM Concert gaat op zondag 19 mei 2019 in première op SPRING performing arts festival in Utrecht (in de Paardenkathedraal) en zal daarna te zien zijn op zomerfestivals als Oerol Terschelling en Theater Aan Zee Oostende (BE). Na de zomer tourt PD verder langs o.a. Frascati Amsterdam, Theater aan het Spui Den Haag, Toneelschuur Haarlem, deStudio Antwerpen, KVS Brussel en de Vooruit in Gent.

In The SK concert schudde Naomi Velissariou het werk van de Britse auteur Sarah Kane door elkaar om het te bewerken tot een concept album rondom de thema’s zelfhaat, liefdesverdriet en de dood. In The HM concert trekt ze het werk van de Duitse auteur Heiner Müller door de PD fuik, focussend op de thema’s vrouwenhaat, seksisme en destructiedrang. The HM concert is het tweede deel van een post-dystopisch muziektheaterdrieluik, dat af wil rekenen met taboes uit de huidige beeldcultuur. Sentimenten als liefdesverdriet en vrouwenhaat zijn in die cultuur te mijden thema’s, omdat ze niet sexy of Instagram-waardig zijn. Je kunt jezelf nu eenmaal niet profileren aan de hand van uitingen van pijn. Of wel? In het post-dystopische universum van PERMANENT DESTRUCTION kan dat vanaf heden alleszins. PERMANENT DESTRUCTION laat zien dat je je angst kan bezweren door hem te eren, dat alle zwaarte van je schouders glijdt als je danst op het ritme van je pijn.

The HM Concert
The HM Concert

De muziek van PERMANENT DESTRUCTION is een opzwepende verklanking van een duistere boodschap, of zoals zij zelf zeggen “melodrama op speed”. “De setting van het liveconcert is briljant – door merg en been” zei het Parool ★★★★ over The SK Concert. “Een stomend theaterconcert. Compromisloos, zinderend en macaber. Haar Permanent Destruction is het allemaal” kopte De Standaard ★★★★ “Het contrast tussen de energieke, esthetische vorm en de grimmige inhoud werkt wonderwel.” De Volkskrant ★★★★

Naomi Velissariou: “Als theatermaker kan ik geen dankbaarder vehikel bedenken om iets te zeggen over de hedendaagse popcultuur dan een fictieve upcoming band met een duur en dramatisch imago. Of zoals we onze eerste voorstelling openden: Good evening Holland. We’re PERMANENT DESTRUCTION and we’re very happy to be here. And we’re here to stay.”

Credits

concept & direction: Naomi Velissariou
performance: PERMANENT DESTRUCTION (Joost Maaskant & Naomi Velissariou)
sound design: Joost Maaskant
visuals: Jan Hoek
light design & video programming: Bart van den Heuvel
costumes: Bibi Trompetter
image: Robin Alysha Clemens

Lees meer