Over Theater Utrecht

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek. We houden de ogen wijd open naar de wereld, reflecteren op de vraagstukken van morgen in de context van de geschiedenis en putten daarbij uit allerlei mogelijke bronnen: van eeuwenoud tot hagelnieuw, van proza en film tot poëzie. Onze makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en verkennen zo doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater. Dat doen we onder het motto Play On!

Play On! is onze belofte dat we nooit stil staan, altijd doorgaan, doorontwikkelen, op zoek naar nieuwe grenzen. Dat stopt nooit. Play On! staat voor onze ambitie. Het is onze uitdaging. We dagen je uit, zoals we onszelf uitdagen. Blijf ontdekken. Blijf proberen en experimenteren. En blijf je verbazen. Zijn onze voorstellingen prikkelend, provocerend of inspirerend? Ontwapenend, ongemakkelijk, ontroerend? Kom het gewoon zelf ervaren. Never stop playing.

Innovation:Lab
Theater Utrecht positioneert zich in de voorhoede van het Nederlandse theater, zowel door technologische innovatie als door het creëren van een divers aanbod voor diverse publieksgroepen. Hoe vertellen we de verhalen van morgen met de technologie van vandaag? Naar die vraag doen we artistiek en technologisch onderzoek in ons nieuwe interdisciplinaire onderzoekslab. Innovatie, co-creatie en inclusiviteit staan bij al ons werk voorop. Lees hier meer over ons Innovation:Lab.

We bespelen theaters in het hele land en staan geregeld op locatie en op festivals. Ons eigen theater De Paardenkathedraal is de thuisbasis, maar we zijn als stadsgezelschap ook kind aan huis in Stadsschouwburg Utrecht. We organiseren verschillende activiteiten met publiek en partners, zoals openbare repetities, inleidingen, nagesprekken, workshops, hangouts voor jongeren, voorstellingen in de klas en ontmoetingen tussen wetenschap, maatschappij en kunst.

Het gezelschap staat onder leiding van creatief directeur Anne Breure. We presenteren werk van Naomi Velissariou, Floor Houwink ten Cate en Casper Vandeputte. Onze afdeling publiekswerking & educatie delen we met DOX. Theater Utrecht wordt structureel gesubsidieerd door Gemeente Utrecht en het Ministerie van OCW.