De Paardenkathedraal

De Paardenkathedraal is de thuisbasis van Theater Utrecht. Als stadsgezelschap van Utrecht zijn we trots op dit prachtige gebouw met de rijke historie, waar we repeteren en voorstellingen presenteren.

Behalve voorstellingen organiseren we hier ook inleidingen, rondleidingen tijdens Open Monumentendag, workshops, hangouts voor jongeren, Culturele Zondagen, speciale contextprogramma's en andere ontmoetingen met ons publiek. We bieden bovendien ruimte aan onze Utrechtse collega's van het Theaterkwartier Utrecht (DOX, Het Filiaal theatermakers en De Dansers) om hier hun werk te tonen.

Over Theater Utrecht
Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek. We houden de ogen wijd open naar de wereld, reflecteren op de vraagstukken van morgen in de context van de geschiedenis en putten daarbij uit allerlei mogelijke bronnen: van eeuwenoud tot hagelnieuw, van proza en film tot poëzie. Onder artistieke leiding van Thibaud Delpeut experimenteren onze makers ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en verkennen zo doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater. Bekijk hier ons programma >>>

Over het gebouw
Het markante gebouw, gelegen in de wijk Wittevrouwen, werd rond 1904 gebouwd als manege voor zieke paarden, als onderdeel van de Rijks Veeartsenijschool. Door z'n torentjes, kantelen en neo-gotische vensters werd het in de volksmond al snel De Paardenkathedraal genoemd. In de loop der jaren ontstond langs de Biltsche Grift een honderden meters lang lint van onderwijsgebouwen, klinieken en stallen, het Veeartsenijterrein. Behalve de Paardenkathedraal zijn onder andere de Snijzaal (nu het kantoor van Theater Utrecht), het Anatomiegebouw, de Kliniek voor kleine huisdieren en de hondenstallen bewaard gebleven. De tegenover gelegen eenpaardsstallen zijn nu woningen. Sinds 1993 fungeert De Paardenkathedraal als theater. Eerst het huis van toneelgezelschap de Paardenkathedraal, later De Utrechtse Spelen en sinds 2013 van Theater Utrecht.

Adres: Veeartenijstraat 155 Utrecht
Lees hier meer over de historie van De Paardenkathedraal.