Innovation:Lab

Samen bouwen aan het theater van de toekomst

Innovation:Lab van Theater Utrecht – in samenwerking met DOX en de HKU - is een nieuw initiatief dat januari 2021 van start is gegaan. Doel is om samen met andere makers en creatieven de komende jaren te bouwen aan het theater van morgen. Innovatie, co-creatie en inclusiviteit staan daarbij voorop. Hoe ziet de mensheid er over tien of honderd jaar uit? Hoe ziet het theater van morgen eruit? Welke rol zal technologie daarin spelen? Veel kunstvormen hebben een verhaal in zich, maar de vormen waarmee we die verhalen vertellen komen steeds verder af te staan van de complexiteit van de wereld waarin we leven. Hoe vertellen we de verhalen van morgen met de technologie van vandaag?

Thibaud Delpeut, artistiek directeur van Theater Utrecht: “Naar die vraag doen we samen met anderen in ons nieuwe interdisciplinaire onderzoekslab artistiek en technologisch onderzoek. We zoeken naar nieuwe verhalen en nieuwe vormen. We verkennen de nieuwste mogelijkheden op het vlak van licht, geluid, muziek, video en andere technologieën. We leggen verbindingen met verschillende sectoren, zoals de game-industrie, het maatschappelijke domein, de wetenschap, de technologische sector, waarbij we experimenteren met mixed-reality technieken, vertellende audiotours, installatief werk en andere innovatieve vertelvormen.”

Abdelhadi Baaddi: “In dit eerste pilotjaar bouwen we een community op van creatieve denkers, makers en geïnteresseerden uit verschillende disciplines (theater, muziek, dans, kunst, nieuwe media etc) die mee willen denken en bouwen aan technologische, ethische, narratieve en performatieve vraagstukken voor het theater van de toekomst. Het doel is om al die kennis ook te gaan delen in de sector en daarbuiten.”

De makers

Lees hier over de makers en hun geselecteerde concepten die in het lab uitgewerkt zullen worden.

Nieuws over het lab

Lees hier onze nieuwsberichten over Innovation:Lab:
De open call (feb 2021)
Selectie makers - 28 april 2021
Meet-up #1 Innovation:Lab 9 sept 2021
Meet-up #2 Innovation:Lab 23 sept 2021

Experiences voor publiek

De eerste Lab Experiences voor publiek zijn in maart 2022 te beleven! Zie https://www.theaterutrecht.nl/voorstellingen/innovationlab-experiences-1.

Achter de schermen

De makers van Innovation:Lab plaatsen dagelijks updates over hun werk in onze Discord channel! Volg het lab ook op Instagram of meld je aan voor onze updates per mail.

Innovation:Lab van Theater Utrecht wordt geleid door Thibaud Delpeut (regisseur en artistiek directeur) en Abdelhadi Baaddi (creative producer). Hildegard Draaijer (artistiek leider DOX), Victor Wijnen (directeur HKU Games en Interactie) en Anne Marie Hoogland (algemeen directeur Theater Utrecht) hebben meegewerkt aan de selectie van makers.

Innovation:Lab wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en het programma Innovatielabs, dat een impuls geeft aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector. Dit programma wordt uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL in opdracht van het ministerie van OCW. https://innovatielabs.org/