Naomi Velissariou

Naomi Velissariou (België,1984) gebruikt filosofische, wetenschappelijke, populaire en persoonlijke denkbeelden als grondslag voor voorstellingen met een rijke beeldtaal. Haar hoofdthema is de hedendaagse vloeibare identiteit en de manier waarop deze bewust wordt ingezet via beeld en media. De Vlaams-Griekse Naomi behaalde een mastergraad theater-, film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en rondde in 2012 de acteursopleiding af aan de Toneelacademie Maastricht.

Bij Frascati Producties maakte ze de solo Mr Jones (2012, tekst Rik van den Bos) waarin ze a.d.h.v. dramaturgische constructies een beeld schiep van de liefde. Daarop volgde A Tragedy (simplified) (2013), waarin ze haar ambigue verhouding tot vaderland Griekenland en de stad van haar jeugd (Genk) samensmolt tot een postmodern familie-epos. Naomi won met de voorstelling de TAZ KBC jongtheatermakersprijs 2014.

I See You (2014, tekst Rik van den Bos), een deconstructie van Sartres Huis Clos, gemixt met een hedendaagse reality-tv kijkhouding. Begin juni 2015 kwam Intervention uit: een spelshow annex sitcom over identiteit. Intervention werd herfst 2015 hernomen. Op 8 april 2016 ging de voorstelling Q&A in première en aansluitend op tournee door Nederland en België. Q&A werd wederom geschreven door Rik van den Bos en was een hedendaagse mythe over de maatschappelijke angst die onder onze huis is gekropen.

In januari 2017 kwam Sontag uit. Geen biografie maar een larger-than-life droomwereld, bevolkt door de demonen en iconen uit het werk van een van de meest spraakmakende denkers uit de 20ste eeuw: Susan Sontag.

In 2018 maakte Naomi in co-productie met Rudolphi Producties en Theater Utrecht The SK Concert, geinspireerd op het werk van Sarah Kane. Hiervoor richtte ze samen met Joost Maaskant de theatrale band PERMANENT DESTRUCTION op waarmee zij een drieluik van voorstellingen maakt. Tijdens het Nederlands Theater Festival ontving Naomi de Regieprijs 2019 voor deze voorstelling.

Het tweede deel van het drieluik was The HM Concert en was in het voorjaar van 2019 t/m begin 2020 te zien. Deze voorstelling was geinspireerd op het werk van Heiner Müller.

In het najaar van 2020 zal het laatste deel van PERMANENT DESTRUCTION, The Life Concert te zien zijn.

Foto: Hans Boddeke