WijkJury Utrecht

De WijkJury Utrecht maakt theaterbezoek toegankelijk voor alle lagen van de stad Utrecht. De zestien juryleden komen uit verschillende Utrechtse wijken en hebben verschillende achtergronden en leeftijden. Eén ding hebben ze sowieso gemeen: ze zijn allemaal nieuwsgierig naar theater, maar wisten de weg naar de zalen nog niet te vinden. Tot nu.

Naar het voorbeeld van de landelijke WijkJury van Adelheid Roosen / Female Economy, brengt de WijkJury Utrecht nieuw publiek naar het theater. Zestien Utrechters gaan een jaar lang elke maand minstens een keer met elkaar naar theater- en dansvoorstellingen van Utrechtse makers en op Utrechtse podia en festivals. Ze verdiepen zich in elkaars verhalen en herkennen zich in de scènes op het toneel. Om extra verdieping te bieden, worden de voorstellingen gecombineerd met Q&A’s, inleidingen, nagesprekken of kijkjes achter de schermen. Ze gaan in gesprek met de makers en elkaar, om hun perspectieven te delen en die van anderen te begrijpen. Aan het eind van het seizoen kiezen zij hun favoriet: de Keuze van de WijkJury Utrecht. Dit doen ze onder de bezielende leiding van Jordy Roeten, WijkJury Utrecht Coördinator.

De WijkJury Utrecht van dit nieuwe seizoen ‘21-‘22 bestaat uit:
Ambika, Rita, Esther, Florie, Gieta, Johanna, Lila, Martine, May, Pasram, Niermala, Sanne, Ursula, William, Warda, Zakaria (nb niet iedereen staat op de foto). Ze wonen in verschillende wijken: Tolsteeg, Overvecht, Zuilen, Centrum, Zeeheldenbuurt, Leidsche Rijn, Lombok, De Meern en Oudwijk.

Onder de hoede van Theater Utrecht
De afgelopen drie jaar was de WijkJury Utrecht ondergebracht bij het Café Theater Festival. Theater Utrecht neemt met ingang van dit nieuwe theaterseizoen '21-'22 het stokje over. De doelstellingen van de WijkJury sluiten heel goed aan bij de missie van Theater Utrecht om theater toegankelijk te maken voor íedereen. De kickoff vond 30 oktober 2021 plaats, met een eerste kennismaking en een bezoek aan een voorstelling in SPRING. Op het programma dit seizoen staan bezoekjes aan voorstellingen van o.a. Het NUT, SHIFFT, De Dansers, Theater Utrecht, Aluin, Tweetakt, SPRING.

Ontstaan van de WijkJury
De WijkJury is een initiatief van Adelheid Roosen (Female Economy), waarmee in Amsterdam sinds 2009 vele nieuwe theaterliefhebbers uit onverwachte hoeken zijn opgestaan. In 2011 kreeg de WijkJury een Utrechts zusje, een samenwerking tussen de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker en de Vrede van Utrecht. Met het wegvallen van financiering verdween de WijkJury – tot enkele jaren geleden. In 2016 blies HKU theaterstudent Jordy Roeten het initiatief nieuw leven in.

Benieuwd naar de WijkJury en alle voorstellingen die zij bezoekt? Bekijk de website van de WijkJury Utrecht Of volg het landelijke WijkJury nieuws op Instagram.

(foto's: Anna van Kooij)