Over de voorstelling

Na het succes van de theatrale concerten gebaseerd op het werk van Sarah Kane (The SK Concert - 2018) en Heiner Müller (The HM Concert - 2019), slaat PERMANENT DESTRUCTION een nieuwe weg in. In Pain Against Fear legt Naomi Velissariou haar maskers af en gaat de confrontatie aan met zichzelf en met haar publiek. Daar waar in de eerste twee delen van de trilogie de haat in al zijn vormen centraal stond (zelfhaat, vrouwenhaat, mannenhaat en haat voor het leven), is het derde deel een poging om af te rekenen met angst als voedingsbodem voor die haat. Pain Against Fear is mindfulness on speed. De muziek - variërend tussen techno, trap, hardcore en punk - is een meedogenloze mix van de strakke sound van Joost Maaskant en Velissariou’s hardnekkige poging tot kwetsbaarheid.

PERMANENT DESTRUCTION is zowel de titel van een post-dystopisch muziektheaterdrieluik als de naam van een band, waarin theatermaker Naomi Velissariou en sound producer Joost Maaskant af willen rekenen met een aantal taboes uit de huidige beeldcultuur. Sentimenten als zelfhaat en faalangst zijn in die cultuur te mijden thema’s, omdat ze niet sexy of Instagram-waardig zijn. Je kunt jezelf nu eenmaal niet profileren aan de hand van uitingen van pijn. Of wel?

In Pain Against Fear gaat een persoonlijke openbaring gepaard met een uitnodiging aan het adres van het publiek. Een uitnodiging om je eigen angst te bezweren door hem samen met anderen te vieren, door collectief te dansen op het ritme van je individuele pijn. In de rotsvaste overtuiging dat de acceptatie van pijn ons lijden kan verzachten.

Zoek je de juiste outfit voor bij PERMANENT DESTRUCTION – Pain Against Fear? Koop je officiële PERMANENT DESTRUCTION merchandise in onze webshop.

Foto: Benning & Gladkova
Foto: Benning & Gladkova
Foto: Benning & Gladkova

The SK Concert was een gevecht met liefdesverdriet en zelfhaat, The HM Concert ging over feministisch extremisme. In het derde deel Pain Against Fear wil Naomi de haat ontmaskeren door te onderzoeken waar hij vandaan komt. En dan kom je onvermijdelijk uit bij angst. Pain Against Fear wordt een eindbattle tussen pijn en angst, waar de lijdende mens als winnaar uit tevoorschijn komt. “Het is mijn droom om van Pain Against Fear een rave te maken, waarin ik de mensen in het publiek uitnodig om hun angst te bezweren door samen met mij hun pijn te vieren. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat de aanvaarding van pijn ons lijden kan verzachten. In plaats van feministisch extremisme wordt het nu mindfulness on speed” aldus Naomi Velissariou in De Standaard.

De muziek van PERMANENT DESTRUCTION vind je op Spotify, de videoclips op Youtube en de merchandise koop je via theaterutrecht.shop. #pain #fear #rave

In 2019 won Naomi Velissariou de Regieprijs voor The SK Concert. De voorstelling werd geselecteerd voor de Officiële Juryselectie van zowel het Nederlandse Theater Festival als het Vlaamse Theaterfestival.

Credits

Concept, regie en spel: Naomi Velissariou
Sound design en spel: Joost Maaskant
Lichtontwerp: Bart van den Heuvel
Kostuumontwerp: Bibi Trompetter
Eindregie: Floor Houwink ten Cate
Coproductie: stichting Naomi Velissariou en Theater Utrecht

Lees meer