Hedda Gabler

"ik wil één keer in mijn leven de macht hebben een mensenleven te maken of te breken."

Na zijn geroemde Nora nam regisseur Thibaud Delpeut Hedda Gabler van Henrik Ibsen ter hand, met Karina Smulders in de titelrol. Deze klassieker van meer dan honderd jaar oud werd gespeeld in historische kostuums. Tegelijkertijd schetste Delpeut in zijn kenmerkende felrealistische en filmische stijl een intens, ontroerend en alarmerend portret van deze tijd: een maatschappij in de wurggreep van narcisme. Een grote zaal-voorstelling met in de cast Karina Smulders, Guy Clemens, Peter Blok, José Kuijpers, Reinout Bussemaker, Astrid van Eck en Anne-Chris Schulting. De voorstelling ging in premiere op 3 maart 2017 en toerde tot en met 13 mei 2017 door het land.

In Delpeuts regie werd Hedda Gabler niet gedreven door verveling maar door de intense drang een leven te leiden dat echt is en de moeite waard en door de diepe pijn en verwarring van iemand die haar weg niet vinden kan.

Synopsis
Na een maandenlange huwelijksreis nemen Hedda (Karina Smulders) en haar kersverse echtgenoot, de academicus Jurgen Tesman (Guy Clemens), intrek in hun tot in de puntjes ingerichte villa. Tesman staat op het punt professor te worden en Hedda is klaar voor een leven in de high society. De komst van Lövborg (Reinout Bussemaker), Tesmans grote concurrent en Hedda’s voormalig minnaar, gooit roet in het eten. Tesmans academische en financiële toekomst staat opeens op losse schroeven.

Hedda is intelligent en ad rem maar haar enige talent is volgens haar om zich ‘dood te vervelen’. En ze is door haar vader, Generaal Gabler, opgevoed met Spartaanse waarden en een mannelijke erecode. Het is misschien wel daarom dat alles in haar leven zich vertaalt in strijd: Met haar echtgenoot Jurgen en zijn Tante Juul (José Kuijpers) die Hedda willen inkapselen in een gezapig burgermansbestaan. Met huisvriend Brack (Peter Blok) die in het verstandshuwelijk kansen ziet voor een driehoeksrelatie. En met schoolvriendin Thea (Astrid van Eck) strijdt ze om de ziel van Eilert Lövborg, de enige man waar ze ooit verliefd op was. Het is een oorlog op alle fronten die zelfs een generaalsdochter niet winnen kan. Uit lijfsbehoud begint ze een gruwelijk spel van verleiding, manipulatie en destructie.

Team
Credits

Tekst: Henrik Ibsen
Vertaling: Karst Woudstra
Regie en muziek: Thibaud Delpeut
Spel: Karina Smulders, Reinout Bussemaker, Peter Blok, Guy Clemens, Astrid van Eck, José Kuijpers en Anne-Chris Schulting

Dramaturgie: Joris van der Meer
Scenografie: Roel van Berckelaer
Kostuumontwerp: Wojciech Dziedzic
Ontwerp kap en grime: Carolina Leenders
Castingadviezen: Hans Kemna

Techniek: Jez Cox, Mart Hielema, Sander van der Werff, Thomas Lloyd
Technische productie: Jez Cox
Productieleiding: Ad van Mierlo
Uitvoering decor: Merijn Versnel, Brandwacht & Meijer
Uitvoering kostuums: Liz Ralston, Jan-Willem Porringa (Lowland Tailors), Sergio Cruz Ramirez (La Costumeria), Gerda Knuivers
Hoedenmaakster: Irene van Vugt

Regie-assistentie: Espen Hjort
Assistentie dramaturgie: Annemiek Geel
Assistentie scenografie: Maartje Prins
Assistentie kostuums: Eleftheria Lavdaki
Kleden: Margriet Beentjes

Tournee-catering: Arnoud Slijderink (Wereldkoks)
Personenvervoer: Bert van de Pol (AJP Dienstverlening)

Actueel