Hedda Gabler door AD De Dordtenaar

AD De Dordtenaar - Donderdag 27 april 2017

Interview Astrid van Eck - Astrid speelt 'thuis': 'Theater is iets magisch'

Interview Astrid van Eck - Astrid speelt 'thuis': 'Theater is iets magisch'

ASTRID VAN ECK DORDTSE ACTRICE MET THEATERKLASSIEKER HEDDA GABLER

Astrid speelt ‘thuis’: ‘Theater is iets magisch’

„Ik voel me een soort ambassadeur voor Dordrecht”, zegt Astrid van Eck (38) lachend. Dinsdag speelt ze een ‘thuiswedstrijd’ in de theaterklassieker Hedda Gabler van Theater Utrecht in Kunstmin.

Door Peter Schijthuizen

De voorstelling in Dordrecht is voor Astrid van Eck iets bijzonders. „Er komen veel bekenden kijken die normaal niet zo snel naar het theater gaan. Zelf ben ik trouwens ook niet met theater opgevoed, maar mijn moeder komt nog steeds altijd kijken” Van Eck groeide op in Dordrecht. Ze volgde de havo op het Titus Brandsmacollege en na haar opleiding aan de Amsterdamse Theaterschool voerde de liefde haar terug naar de stad van haar jeugd, waar ze nu woont met man en twee dochtertjes. „Ik voel me goed in Dordrecht. Hier ben ik thuis. Ik ga hier nooit meer weg” Ze confronteert haar mede-acteurs met haar trots op Dordrecht. „Als we hier spelen maak ik pakketjes voor ze met daarin een tijdschrift over de stad en een Dordtse specialiteit. Dat leg ik in hun kleedkamer”, verklapt ze. Over Kunstmin geeft de Dordtse hoog op. „Acteurs beoordelen een theater op het uiterlijk, de ontvangst, de kleedkamers en… bitterballen na afloop of niet. Op alle vier scoort Dordrecht goed.”

Voor Van Eck is Hedda Gabler ongeveer haar dertigste theaterproductie sinds ze in 2001 begon. De Dordtse actrice kreeg in 2013 de prestigieuze Colombina, een toneelprijs voor haar rol in Honingjagers. Het grote publiek kent haar ook van rollen in televisieseries als Penoza, Circus Waltz en Amsterdam en films als De Heineken Ontvoering en Daglicht. Een keuze tussen theater maken en spelen voor televisie en in films maakt ze niet. „Theater is iets magisch. Ik zou nooit zonder kunnen. Theater is een stilzwijgende afspraak met je publiek. Wij acteurs zijn verkleed en spelen iets en het publiek is bereid daar een avond in te geloven. Je kunt het alleen die avond op die manier beleven, want elke avond is anders en er is geen dvd van. Als je er over nadenkt is dat toch prachtig? Theater is misschien niet hip, maar dat komt vooral door hoe het door de politiek is neergezet: als linkse hobby en elitair. Onzin. Ik houd van theater en velen met mij. Het is waardevol”

De repetities voor Hedda Gabler begonnen in januari. „De première was in maart. We hebben hele goede recensies gekregen, begreep ik. Zelf lees ik die niet. Ik vind het niet goed voor mijn zelfvertrouwen”, bekent ze. Hedda Gabler is een klassieker uit 1890 van toneelschrijver Henrik Ibsen. „Klinkt saai, maar dat is het helemaal niet. Het is juist heel grappig en er spelen goede acteurs in zoals Karina Smulders, Guy Clemens en Peter Blok. Het verhaal gaat over Hedda, een vrouw die zich stierlijk verveelt en de zinloosheid wil tegen gaan. Ze gaat daarvoor over lijken.”

Regisseur Thibaud Delpeut legde zo’n tempo en ritme in de voorstelling dat toeschouwers amper tijd krijgen om te denken. „Je bent je publiek steeds een stap voor en verrast ze voortdurend.” Haar eigen personage Thea omschrijft Astrid als ‘lief en slim’. „De regisseur zegt dat Thea als enige in het stuk niet narcistisch is. Ik hou van haar. Het is een rol waarin ik heel veel kan schakelen tussen emoties als angst, vreugde, verliefdheid en woede. Eerst was ik bang voor een karikatuur. Ik wilde haar zo geloofwaardig mogelijk spelen. Uiteindelijk is het één van de leukste personages die ik ooit heb gespeeld.”

Het team van zeven acteurs, vier technici en andere medewerkers, zoals een bewaker van een pistool op de set dat een rol speelt in het verhaal, trekt drie maanden door Nederland. Intussen is Astrid ook met nieuwe producties bezig. „Ik heb net gespeeld in Doris, een televisieserie waar nu ook een film van wordt gemaakt. En afgelopen week had ik een rolletje in de serie Suspects die Videoland uitbrengt. In het najaar speel ik bij Toneelgroep Oostpool in een theatervoorstelling. De maandag na de laatste voorstelling van Hedda Gabler half mei beginnen in Arnhem de repetities.”

Astrid van Eck wil nog jaren doorgaan met spelen. „Maar ik schrijf nu ook. Het is voor het eerst dat ik dat bekendmaak aan de buitenwereld. Misschien als een stok achter de deur. Ik werk aan een toneelstuk over klein menselijk leed.” Ook lesgeven lijkt haar leuk. „Aan lekker gemotiveerde jongvolwassenen. Ik heb al gastlessen gegeven. In Kunstmin verzorg ik ook de inleiding van 30 minuten bij Hedda Gabler. Heerlijk om te doen. Ik deel graag mijn passie.”

Hedda Gabler is op dinsdag 2 mei om 20.15 uur te zien in Schouwburg Kunstmin. De inleiding met Astrid van Eck begint om 19.30 uur.

Thea is één van de leukste personages die ik ooit heb gespeeld -Astrid van Eck