Reinout Bussemaker

Reinout Bussemaker

Reinout Bussemaker (1959) is een bekende Nederlandse theateracteur. Door de jaren heen speelde hij bij gezelschappen als De Veenfabriek, Globe, Het Nationale Toneel, Het Toneel Speelt, Noord Nederlands Toneel, Ro Theater en Toneelgroep De Appel. Op televisie was Reinout o.a. te zien in de veelgeprezen serie De Prooi, die werd bekroond met een TV-Beeld voor Beste Dramaserie.

Reinout studeerde af aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Daarna was hij jarenlang nauw verbonden aan Toneelgroep Keesen & Co. Deze samenwerking met regisseur Willibrord Keesen leverde zo’n tien voorstellingen op, waaronder de twee bekroonde voorstellingen Bagdad Blues en Vrede. Sinds een aantal jaar is Reinout verbonden aan het muziektheatergezelschap De Veenfabriek onder leiding van Paul Koek. De Veenfabriek kent internationale samenwerkingsverbanden met o.a. NT Gent, het Schauspielhaus Bochum en Transparant in Antwerpen.

Bekroonde voorstellingen bij dit gezelschap waren Haar leven haar doden (regie: Paul Koek) en Kazimir & Karoline (regie: Johan Simons/Paul Koek). Ook was Reinout bij De Veenfabriek te zien in de producties Bang, Medea, Moby Dick – Het Concert, Hyllos en The Fairy Queen, allen onder regie van Paul Koek.

Al tijdens zijn opleiding speelde Reinout in diverse films, waaronder De Vierde Man van Paul Verhoeven. Later speelde hij grotere rollen in films als De kleine blonde dood, De ordening Onder ons. Ook speelde hij in de internationale co-productie Storm/Het Tribunaal. In 2015 was hij te zien in de dramafilm The Paradise Suite.

Op televisie was Reinout o.a. te zien in de Telefilm Bon Voyage en in de televisiefilms Terug , Het Offer en Speelman. Ook speelde hij vaste rollen in series als Diamant, Unit 13, Oh oh Den Haag, Rozengeur & Wodka Lime, Lijn 32 en Bloedverwanten. Ook was Reinout op televisie te zien in de series Noord Zuid, Tessa, de Duitse serie Rentnercops: Jeder Tag Zählt! en Flikken Rotterdam.

In 2014 speelde Reinout bij Bos Theaterproducties de hoofdrol in de voorstelling Stoner. Daarnaast was hij in te zin in Tulpmania en in 2015 speelde samen met Johanna ter Steege in de voorstelling De Liefde Voorbij.

In 2016 was Reinout voor het eerst te zien bij Theater Utrecht in de voorstelling Hedda Gabler.

Foto: Annaleen Louwes