Hedda Gabler door Noord-Hollands Dagblad

Noord-Hollands Dagblad - Dinsdag 07 maart 2017

Interview Reinout Bussemaker - terug in het theater

Interview Reinout Bussemaker - terug in het theater

Terug in het theater
Acteur Reinout Bussemaker uit Wormer is weer terug in het theater na een pauze van anderhalf jaar. Donderdag is hij te zien als Eilert Lövborg in de voorstelling ‘Hedda Gabler’ in het Zaantheater. Het stuk is tot half mei in diverse Noord-Hollandse theaters te zien, zoals op 6 april in De Vest in Alkmaar en op 3 mei in De Purmaryn in Purmerend.

Door Joel la Angenent

Hij zit al meer dan dertig jaar in het valt en heeft tientallen films en series op zijn naam staan. Dat Reinout Bussemaker uit Wormer ook jarenlang in zo’n twee a drie toneelstukken per jaar speelde en met talloze theatergezelschappen werkte, weten minder mensen. „Ik deed veel, maar was ook alleen maar aan het werk. Op een gegeven moment had ik een adempauze nodig”, vertelt hij. „Eind 2014 hoorden we dat mijn beste vriend terminaal ziek was. Dat was ontzettend heftig en het zette me aan het denken. Ik werkte al jaren keihard, maar waarom? Toen heb ik in juni 2015 besloten even te stoppen met theaterwerk. Ik wilde er voor hem zijn. Samen leuke dingen doen. We hebben bijvoorbeeld een boot gehuurd waarmee we heel Nederland door zijn gevaren”, vervolgt Bussemaker. Deze pauze heeft uiteindelijk anderhalf jaar geduurd.

Neerslachtig
„De eerste weken waren vreemd, net zoals de eerste dagen van een vakantie. Ik voelde mij een beetje neerslachtig. Maar in en om onze boerderij, net achter de Zaanse Schans, is genoeg te doen. Mijn dagen vulden zich wel.” De Zaankanter stopte niet helemaal met acteren. „Na een paar maanden ben ik weer met tv-werk begonnen. Dat is wat minder intensief dan theatervoorstellingen doen en ontzettend leuk. Ik speelde onder andere in de film ‘The Paradise Suit’ en in de series ‘Tessa’, ‘Vlucht HS13’ en ‘De 12 van Oldenheim’. Die laatste is binnenkort te zien.” Toch lonkte het theater. „Op het toneel staan, vind ik geweldig. Vooral vanwege de diepgang. Samen met de andere spelers krijg je de tijd om je in je personage te verdiepen en samen over het script te discussiëren. Je maakt de voorstelling echt samen. Bij tv en film ben je meer een schakeltje in een heel groot proces”, legt hij uit. „Dus toen regisseur Thibaud Delpeut, die ik al jaren ken en waarmee ik al langere tijd wilde werken, me vroeg voor de rol van Eilert Lövborg in Hedda Gabler bij Theater Utrecht heb ik ‘ja’ gezegd. Het was weer tijd.”

Vleugels
„Voor Hedda Gabler is een hele mooie cast bij elkaar gezocht met geweldige acteurs. En dat merk je. Nu we de try-outs hebben gehad, heeft het stuk vleugels gekregen”, vertelt Bussemaker enthousiast. „De rol van Hedda, een vrouw van extremen die tot het uiterste gaat om te krijgen wat ze wil, staat op het verlanglijstje van veel actrices. Omdat het zo’n klassieker is, waar je veel van jezelf in kan leggen. Karina Smulders speelt haar echt geweldig. Af en toe betrap ik mezelf erop dat ik denk: ben je echt zo?”
De Zaankanter speelt Eilert Lövborg, een losbol die veel drinkt en alle feestjes afgaat. Hij had jaren geleden een relatie met Hedda, die inmiddels is getrouwd met een man met geld en status, maar waarvan ze zich afvraagt of ze haai hele leven met hem wil doorbrengen. „Eilert is de man die Hedda eigenlijk had moeten hebben. Vooral aangezien hij, dankzij een nieuwe liefde, inmiddels zijn lever op orde heeft gebracht, niet meer drinkt en een succesvol boek heeft geschreven. Hedda wordt ontzettend jaloers op die nieuwe liefde ei neemt zich voor Eilert’s leven kapot te maken.” „Het is een erg extreme rol, en daardoor interessant om te spelen. Eilert verandert van een zelfverzekerde man van de wereld naar een alcoholist die naar de afgrond wordt geholpen.”

Verstikkend
Het stuk Hedda Gabler van de bekende toneelschrijver Henrik Ibsen komt uit 1890. Bussemaker: „De setting is dus eind negentiende eeuw. We spelen in op maat gemaakte kostuums. Maar we hebben wel heel goed gekeken naar een koppeling met nu. Het stuk gaat over de verstikkende werking van een bepaald milieu. Hoe is dat nu? Hierdoor spelen we mensen van vlees en bloed.”

Speeldata Hedda Gabler
De theatervoorstelling Hedda Gabler ging vorige week in première in Utrecht. De komende maanden doet Theater Utrecht de volgende theaters in Noord-Holland aan: 9 maart: Zaantheater, Zaandam (20.15 uur). 6 april: Theater de Vest, Alkmaar. 14 april, Schouwburg Amstelveen, Amstelveen. 20 april: Stadsschouwburg Haarlem, Haarlem. 3 mei: De Purmaryn, Purmerend. 6 mei: Schouwburg De Kampanje, Den Helder. 8 tot en met 10 mei, Stadsschouwburg Amsterdam, Amsterdam

FOTO JENNEKE BOEIJINK

Bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article29049754.ece/Rol-vol-extremen-voor-Reinout-Bussemaker-in-Hedda-Gabler_