Nieuwe seizoensprogramma 17/18 bekend

Theaterklassiekers in moderne bewerking naast nieuw werk van aanstormend talent: uitdagend, ontregelend en bevlogen theater met een muzikaal karakter

Theater Utrecht presenteert in het komende theaterseizoen een programma van grotezaalvoorstellingen en kleinezaalproducties die door het hele land te zien zijn. Het stadsgezelschap van Utrecht staat voor uitdagend, ontregelend en bevlogen theater met een muzikaal karakter. Van Tsjechovs klassieker Platonov in een eigentijdse regie van Thibaud Delpeut tot de muzikale rollercoaster over een legendarisch familieverhaal Casino Nonstop van de jonge, talentvolle regisseur Espen Hjort. Ook werkt het gezelschap samen met New Dutch Connections van theatermaker Bright O. Richards voor The Bright Side of Life. Een komische en confronterende voorstelling met livemuziek over een acteur die zijn thuisland, waar hij beroemd en geliefd was, moest ontvluchten. Met Naomi Velissariou en Rudolphi Producties coproduceert Theater Utrecht een Sarah Kane-project en met ZINA / Adelheid Roosen en Stadsschouwburg Utrecht wordt samengewerkt voor de tweede Utrechtse Wijksafari waarvoor Thibaud Delpeut een route regisseert. Daarnaast maakt het gezelschap weer een bijzondere voorstelling in de klas voor het voortgezet onderwijs Outsiders, in een regie van Eva Tijken, dit keer rond het thema uitsluiting.

Naast de voorstellingen biedt Theater Utrecht tal van theatrale activiteiten in De Paardenkathedraal, Stadsschouwburg Utrecht en elders in het land, samen met publiek en partners. Doel is ontmoetingen te creëren tussen kunst, wetenschap, journalistiek, maatschappij én het publiek. Dit varieert van een Wild Horses programma, Major Tom en Boeken Live tot inleidingen, openbare repetities en kijkjes achter de schermen. Ook is Espen Hjorts residentieproject Goat Song – dat in mei al te zien was in Het Huis Utrecht – in november nog viermaal te zien in De Paardenkathedraal.

Theater Utrecht opent het culturele seizoen op zondag 3 september met het Uitfeest in Utrecht. In De Paardenkathedraal presenteren de gezelschappen van het Theaterkwartier Utrecht (Theater Utrecht, Het Filiaal theatermakers, De Dansers en DOX) een doorlopend programma vol theater, muziek en dans.

Theater dat gaat over de hoekige mens
Regisseur Thibaud Delpeut: “Ik zie te vaak voorstellingen die zich als een keurig procedé voltrekken, waar je de tijd bijna op kan gelijkzetten. Maar de wereld zit zo anders in elkaar. Ik vind het belangrijk dat we juist in deze tijd theater maken dat zich onttrekt aan dat format. Theater dat gaat over de hoekige mens in een hoekige vorm. Een vorm die niets oplost, die niet behaagt. Zo wil ik graag dat er naar mensen gekeken wordt. Raar. Ik ben zelf ook hoekig.”

“Ik geloof dat theater een bijdrage kan leveren aan de visievorming op de toekomst, maar ik geloof dat er meer nodig is dan alleen maar voorstellingen. Ik maak kunst, en in de rafelranden van de kunst wil ik ontmoetingen met de toeschouwers aangaan. Waarbij je vanuit de vertelling en de verbeelding naar jezelf kan kijken en je ideeën kan scherpen. Ik wil mensen eerst iets laten voelen, om ze tot denken aan te zetten. Of zoals Arthur Miller het zei: You can’t make people see unless they feel.”