Goat Song

een poëtische performance zonder woorden van Espen Hjort

Onder de vlag van Theater Utrecht ging de jonge regisseur Espen Hjort in april en mei 2017 een aantal weken in residentie bij Het Huis Utrecht. In dit onderzoekstraject kon hij zich verder ontwikkelen als maker. Espen was als regieassistent betrokken bij Een soort Hades en Hedda Gabler van Theater Utrecht. Vorig jaar presenteerde hij zijn alom geprezen afstudeervoorstelling Hamlet in Theater De Paardenkathedraal. Tijdens zijn vijf weken durende residentie werkte hij aan de solo Goat Song, gespeeld door Mees Borgman. De eerste presentaties voor publiek vonden plaats van 8 t/m 12 mei in Het Huis Utrecht. Dit najaar (1 t/m 4 nov 2017) volgen nieuwe presentaties, ditmaal in ons eigen theater De Paardenkathedraal. Goat Song was een voorbereiding op Espens eerste avondvullende voorstelling Casino Nonstop die op 16 sept 2017 in première ging in De Paardenkathedraal.

Een expeditie op zoek naar de wildernis in ons onszelf Een poëtische performance zonder woorden Goat Song is een speelse en poëtische jamsessie op expeditie naar de wildernis in ons onszelf. Wat als je niet langer een mens wil zijn, maar iets anders. Bijvoorbeeld, om maar iets te noemen, een geit. Wat betekent dat? Kan een mens iets anders worden, transformeren? Wat zou je daar voor moeten doen? In de muzikale solovoorstelling Goat Song speelt Mees Borgman (ITs Acteursprijs 2015) een vrouw die zichzelf wil vinden door uit zichzelf te verdwijnen. Voor dit project vertrekt Hjort vanuit zijn jeugdervaringen met het overweldigende Noorse landschap en vakanties vol wandelingen in de bergen. Zijn fascinatie voor de connectie tussen verbeelding en beweging, mens en landschap koppelt hij aan transformatie als een van de basisprincipes van het theater, zowel voor performer als publiek.

Over Espen Hjort
De jonge Noorse regisseur Espen Hjort (1989) studeerde in 2016 af aan de regieopleiding in Amsterdam met zeer geslaagde Hamlet-bewerking. In NRC en De Groene Amsterdammer werd deze voorstelling miraculeus en intrigerend genoemd. Voor Goat Song vertrekt Hjort vanuit jeugdervaringen met het overweldigende Noorse landschap en vakanties vol wandelingen in de bergen. Zijn fascinatie voor de connectie tussen verbeelding en beweging, mens en landschap koppelt hij aan transformatie als een van de basisprincipes van het theater, zowel voor performer als publiek.

“Ik denk dat het hard nodig is om nieuwe manieren van mens-zijn te vinden, om onszelf te begrijpen ten opzichte van de wereld om ons heen, want de consequenties van de tweedeling mens-natuur zijn onaangenaam helder geworden.” Espen Hjort

Over Het Huis Utrecht
Het Huis Utrecht biedt theatermakers de gelegenheid een periode in residentie te gaan. Dit doen zij vanuit de overtuiging dat er binnen de podiumkunsten ook een plek moet zijn voor onderzoek. Tijdens het onderzoekstraject is er naar gelang de wens van makers de mogelijkheid om presentatie momenten te organiseren. Zie ook www.hethuisutrecht.nl.

Team
Credits

Regie: Espen Hjort
Dramaturgisch advies: Marijn Lems
Spel: Mees Borgman
Geluidsontwerp: Marko Ivic
Vormgeving: Sanne Lips
Coaching: Jan Martens
Foto: Geert Goiris
Locatie fotoshoot: Fort bij Vechten