Over de voorstelling

Drie vrouwen dingen naar de liefde van de charmante, hoogopgeleide maar ambitieloze dorpsonderwijzer Misja Platonov (Vincent van der Valk). Wie moet hij kiezen? Een hartverscheurend eerlijke voorstelling over menselijke misverstanden en de kracht van de liefde van Anton Tsjechov. In de regie van Thibaud Delpeut. Première 2 maart 2018, landelijke tournee t/m 12 mei 2018.

Theater Utrecht presenteert Platonov (1881), het eerste en meest onstuimige, avondvullende toneelstuk van Anton Tsjechov. Zijn eersteling is als een glasbak vol ongepolijste diamanten waarin verlangens, dromen en liefde door elkaar heen liggen, meerstemmig en dwars door alle sociale lagen heen. Ilke Paddenburg (winnaar Colombina 2016 voor Een soort Hades) Claire Bender (Westkaai) en Jacobien Elffers spelen de vrouwen. Vincent van der Valk (winnaar Arlecchino 2015) speelt Platonov.

Na hun bejubelde voorstelling Caligula, zetten regisseur Thibaud Delpeut en Van der Valk een nieuwe stap in hun zoektocht naar de emotionele drijfveren van extreme mannenfiguren. Een hartverscheurend eerlijke voorstelling over menselijke misverstanden en de kracht van de liefde in de wereld van jonge mensen nu.

Platonov
Platonov

Het verhaal
Van alle kanten dingen ze naar de liefde van Misja Platonov, de charmante, hoogopgeleide dorpsonderwijzer die al zijn ambities begraven heeft. Hij blijft zich afvragen: wie moet hij kiezen en waarom zitten ze juist hém zo achterna? Wat zien zijn liefhebbende echtgenote Sasja, de weduwe Anna of haar hoogbegaafde schoondochter Sofja toch in hem. En dan zijn vrienden, waarom openen ook zij hun hart voor hem? Of ziet Tsjechovs briljante kruising tussen Hamlet en Don Juan het allemaal verkeerd en zit hij vooral zichzelf in de weg?

Theater dat gaat over de hoekige mens in een hoekige vorm
“Als ik niet veranderd was als mens, dan was ik Platonov geworden” zegt regisseur Thibaud Delpeut. Hij waagt zich voor het eerst aan een tekst van Tsjechov. “Ik heb een zwak voor het personage Platonov, omdat ik hem zo goed begrijp. Platonov is iemand die niet tegen compromissen, leugens, het sociale gedrag, conventies en gekonkel kan. Hij verliest zich vervolgens in een strijd zonder programma, een strijd tegen de mensheid, waarin hij al zijn vrienden verspeelt.”

Tijdgeest
In de personages rondom Platonov ziet Delpeut sterk deze tijdgeest terug. “Al die types die niet weten hoe ze moeten kiezen, die allemaal ontslagen willen worden van keuzestress, maar toch voortdurend in een meningenreflex schieten. Het heeft een soort koortsigheid, een dwangmatigheid die steeds verder weg gaat van een wezenlijk contact.”

Waarom kiezen in de liefde?
Dat is de ondertitel van Platonov. Die vraag mag je ook breder trekken: hoe moet je dan kiezen in de liefde, of hoe moet je kiezen in een band die je aangaat met een ander? Een thema dat in het oeuvre van Delpeut voortdurend opduikt.
[lees het hele interview met Thibaud Delpeut hiernaast]

Credits

Tekst: Anton Tsjechov
Vertaling: Jacob Derwig
Regie en muziek: Thibaud Delpeut
Spel: Claire Bender, André Dongelmans, Jacobien Elffers, Bram Gerrits, Isabelle Houdtzagers, Ward Kerremans, Jesse Mensah, Ilke Paddenburg, Vincent van der Valk, Mattias Van de Vijver
Dramaturgie: Joris van der Meer
Scenografie: Roel van Berckelaer
Castingadviezen: Hans Kemna
Foto: Geert Goiris
Première: vrijdag 2 maart, tournee 24 feb t/m 12 mei 2018

Lees meer