Toneelprijsnominaties voor Naomi Velissariou en Daniël Kolf

vrijdag 02 juli 2021

We hebben maar liefst twee nominaties gekregen voor de VSCD Toneelprijzen van de Nederlandse Toneeljury. Daar zijn we heel trots op! Theatermaker en performer Naomi Velissariou is genomineerd voor de Theo d’Or, de prijs voor de beste vrouwelijke theaterhoofdrol van het afgelopen seizoen, voor haar rol in Pain Against Fear. Dit is het laatste deel van het muziektheaterdrieluik over angst en pijn dat ze bij Theater Utrecht maakte, samen met sound producer Joost Maaskant. Acteur Daniël Kolf is genomineerd voor de Arlecchino (meest indrukwekkende bijdragende mannenrol) voor zijn rol in Quake, een voorstelling die Casper Vandeputte regisseerde bij Theater Utrecht i.s.m. DOX.

Zaterdag 11 september 2021 worden de Toneelprijzen uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater tijdens het Nederlands Theater Festival.

Nominatie Theo d’Or voor Naomi Velissariou
De Toneeljury: “De meerstemmige identiteit die Naomi Velissariou in haar spel toont, maakt dat de vrouw boven het concept van de productie uitstijgt. Hoe kan het ook anders; een vrouw die moeder wordt leert een nieuwe vorm van weldadige liefde kennen, één die niet in een concept te vatten is, maar die wellicht de angst en de pijn een beetje dragelijker maakt. Ze maakt haar bewegingen trager dan in de eerdere delen, minder hard en choquerend. Dat geeft ruimte om dichtbij te komen en te zien dat er achter de boosheid ook zachtheid en kwetsbaarheid zit. In gedachten mag je haar aanraken en dat is groots voor een vrouw die bang is voor het leven en voor zichzelf.”
Pain Against Fear ging november 2020 in première en toert deze zomer nog langs theaters, poppodia en festivals. Het drieluik PERMANENT DESTRUCTION is bewerkt en zal als clubtour ook gaan toeren naar het buitenland. Meer info >>>

Nominatie Arlecchino voor Daniël Kolf
De Toneeljury: “In Quake laat Daniel Kolf een breed scala aan emoties zien waartussen hij overtuigend kan schakelen. Wat opvalt aan zijn spel is een goed getimede nonchalance die via verontwaardiging uiteindelijk uitmondt in acceptatie. In het gemak waarmee hij schakelt toont Kolf zich een opvallend veelzijdig acteur die zich van een scala aan spelregisters bedient. Met bravoure en kwetsbaarheid legt hij het dilemma bloot tussen innerlijke veroordeling en de wens om het verleden niet weg te stoppen. Als toeschouwer kun je niet anders dan hem daarin volgen, ook al is de boodschap afschrikwekkend.”
Quake – een muzikale dans- en theatervoorstelling van een groep aanstormende multitalenten over hoe het verleden in ons doorleeft - ging oktober 2020 vlak voor de lockdown in première en is daarna nog maar incidenteel gespeeld omdat de meeste theaters dicht waren. De voorstelling wordt in 2023 hernomen. Meer info >>>

Algemeen directeur Anne Marie Hoogland: “Deze nominaties geven erkenning aan Theater Utrecht voor het in de wereld brengen van nieuwe verhalen voor diverse publieksgroepen die op onverwachte lokaties ge-raved worden zoals door Naomi, en vertolkt worden door de talenten van DOX zoals bij Quake."