The Family door IndebuurtUtrecht.nl

IndebuurtUtrecht.nl - Woensdag 19 april 2017

The Family van Theater Utrecht: toneelsoap op een bijzondere locatie

The Family van Theater Utrecht: toneelsoap op een bijzondere locatie

The Family van Theater Utrecht: toneelsoap op een bijzondere locatie

Denk jij bij het woord ‘toneel’ aan eindeloos lange monologen, muffe theaters en veel moeilijk, hoogdravend gedoe? Dan hebben we een verrassing voor je. In Utrecht wordt namelijk een bijzonder theaterstuk gespeeld op een te gekke locatie, waarbij je tijdens de voorstelling gewoon een biertje mag drinken en na afloop nog even na kunt kletsen met de acteurs.

Toneelsoap

Het is een soort soap op toneel: The Family van Theater Utrecht, te zien in De Paardenkathedraal. In vier afleveringen – vier verschillende voorstellingen dus – maak je kennis met een onalledaagse familie die vooral bezig is er het beste van te maken. De voorstelling werd voor het eerst gespeeld in 1972 en was destijds een regelrechte hit, omdat het tegen alle klassieke theaterregels in ging. Voor de eerste keer stond een familie aan de onderkant van de samenleving centraal in een theaterstuk en werd er gescholden op het toneel.

“WE MAKEN DE VOORSTELLING ECHT IN EEN ROTTEMPO

Theater Utrecht voert de beruchte theaterserie nu opnieuw op. Casper Vandeputte is de regisseur van The Family. “Het stuk is heel humorvol, gezellig en los. Maar doordat het over herkenbare dingen als familiebanden, liefde en relaties gaat, raakt het wel.” En al is het stuk zelf anno 2017 misschien niet heel vernieuwend meer, de manier waarop Theater Utrecht de voorstelling maakt en uitvoert, is dat wel. “We maken de voorstelling echt in een rottempo”, vertelt Casper. “Daardoor hebben we geen tijd om te bedenken hoe we het allemaal nóg kunstzinniger kunnen maken. Het gaat veel meer om: wanneer werkt het? Wanneer is het gaaf en tof?”

Voelt als jazz

The Family is dus allesbehalve een saai toneelstuk en supertoegankelijk, óók als je nog nooit naar een theatervoorstelling bent geweest. Casper: “Ik hoor weleens van mensen dat ze bij toneel denken: oh jee, wat nou als ik begin te hoesten? Hier maakt dat echt geen zak uit. Als er iets fout gaat, is dat geen probleem.” Een recensent omschreef de voorstelling als ‘jazz’, iets wat Casper helemaal begrijpt. “Toneel kan soms aanvoelen als klassieke muziek. Dit is inderdaad jazz.”

Nog een goede reden om naar de voorstelling te gaan, is de locatie. Jarenlang gebeurde er eigenlijk niet zoveel in De Paardenkathedraal, verstopt in de Utrechtse Zeeheldenbuurt. Theater Utrecht wil er weer een plek van maken waar wél iets gebeurt. Zo mag je altijd langskomen, ook tijdens de repetities. En na de voorstelling mag je blijven hangen om een biertje te drinken met de acteurs. “Het is echt de bedoeling om er een open huis van te maken”, vertelt Casper. “We vinden het heel leuk als je langskomt.”

Terug naar De Paardenkathedraal

Voor Casper zelf is De Paardenkathedraal een extra bijzondere plek. Als 16-jarige jongen bezocht hij er zijn allereerste toneelvoorstelling. “Die voorstelling heeft mij helemaal weggeblazen. Ik vond het fantastisch! In de jaren daarna ben ik hier vaker geweest en altijd was het spannend. Je wist van tevoren nooit wat er precies zou gebeuren of hoe de tribunes zouden staan. Het was een magische plek.” Met The Family maakt Casper voor de eerste keer zelf een voorstelling in De Paardenkathedraal. “Dit is voor mij de plek waar het allemaal begon dus het is heel gaaf om nu weer terug te zijn.”

The Family is nog tot en met 5 juni te zien in De Paardenkathedraal in Utrecht. Dit weekend, vrijdag 21 en zaterdag 22 april, kan je aflevering 1 en 2 achter elkaar zien. Daarna kan je nog los naar aflevering 3 en 4 of de laatste twee afleveringen achter elkaar zien. Tot slot kan je naar The Family-marathon, waarbij je alle vier de afleveringen ziet. Het geeft niet als je een aflevering gemist hebt, aan het begin van elke nieuwe aflevering wordt een samenvatting gespeeld van de vorige aflevering(en) zodat je weer helemaal up to date bent.

Bron: https://indebuurt.nl/utrecht/doen/the-family-theater-utrecht-toneelsoap-op-bijzondere-locatie~29113/