The Family door de Volkskrant ★★★★

de Volkskrant ★★★★ - Maandag 01 mei 2017

The Family (aflevering 3) laat boze mensen zo kleurrijk zien dat je er graag naar kijkt

Ook in deel 3 van The Family gaan de acteurs er vol voor. Met een driest verjaarsfeest en een mysteryguest. Boze mensen zijn het, met weinig perspectief. Maar zo kleurrijk en innemend gespeeld dat je ze graag ziet.

Door Karin Veraart

Zelfs zoiets dufs als een spelletje ganzenborden krijgt een gevaarlijke lading wanneer Kil zich ermee bemoeit. Zo werkt dat: het ene moment is hij een naïef joch en het volgende een bommetje datzomaarkan ontploffen. De rest van de familie weet ermee om te gaan, maar een buitenstaander staat soms raar te kijken.

Welkom bij The Family, deel 3, de voorlaatste aflevering van het theaterfeuilleton dat Theater Utrecht deze weken op het toneel brengt. In de voorgaande delen maakte het publiek kennis met de broers Doc en Kil en hun stomme zusje Gina. Daar kwam Does vriendin Branka bij, en net nu iedereen aan haar is gewend, komt Branka’s ex langs. Nou, de familie zal deze Guus, zoals hij heet, eens een lesje leren. Met een potje ganzenborden. Bijvoorbeeld.

Theatermaker Lodewijk de Boer maakte begin jaren zeventig furore met zijn The Family, en nu brengt Casper Vandeputte het stel terug: boze mensen aan de rand van de samenleving die weinig kans zien op verbetering.

Bracht dat in de vorige eeuw een schok teweeg (ook vanwege de toen onorthodoxe, toegankelijke vorm), nu is dat minder het geval. Maar regie en spel zijn zo kleurrijken innemend dat je deze familie maar al te graag ziet.

Elke aflevering komen er mensen van buiten hun kringetje binnen, wat leidt tot agressie maar ook hoop. Want wie weet wat Guus (gastacteur Bram Van Der Kelen) voor hen zou kunnen betekenen?

Ook in deel 3 gaan ze er vol voor, Sanne den Hartogh, Sadettin Kirmiziyüz(Kil en Doc), Isa belle Houdtzagers en Hannah van Lunteren (Gina en Branka). Een en ander eindigt in een driest verjaardagsfeest, met fijne muziek, lichteffecten, dans en een, jawel, een mysteryguest. Daarover meer in deel 4. Binnenkort, in De Paardenkathedraal.

The Family, aflevering 3, van Lodewijk de Boer, door Theater Utrecht. Regie: Casper Vandeputte. 29/4, Paardenkathedraal, Utrecht. Daar t/m 13/5; vanaf 21/5 te zien samen met aflevering 4; vanaf 25/5 als onderdeel van de gehele marathon.

Bron: http://www.volkskrant.nl/recensies/the-family-laat-boze-mensen-zo-kleurrijk-zien-dat-je-er-graag-naar-kijkt~a4491838/