The Family door Theater Utrecht (seizoensbrochure)

Theater Utrecht (seizoensbrochure) -

Interview met regisseur Casper Vandeputte over The Family

Interview met regisseur Casper Vandeputte over The Family

Zijn theatrale vlam werd ontstoken in De Paardenkathedraal. Dat is een van de redenen waarom Casper Vandeputte graag bij Theater Utrecht wilde komen regisseren. “De voorstellingen van Dirk Tanghe, destijds artistiek leider, waren de meest huiveringwekkende drama’s of de meest melige komedies. Je wist nooit welke van de twee je zou krijgen. Theater De Paardenkathedraal straalde voor mij een enorme huiselijkheid uit. Het gevoel van koffie, bier en appeltaart, en met z’n allen even afwassen. Die vlam is de afgelopen jaren onder Thibaud weer ontwaakt. We willen de open haard weer aansteken in De Paardenkathedraal,” zegt Vandeputte.

Bovendien vindt hij de Utrechters een “ongelooflijk geweldig theaterpubliek”. De zalen zitten vaak vol en het publiek is geïnteresseerd. “Het is de mengeling van ernst en vrolijkheid die me erg aanspreekt. Er is hier heel weinig snobisme. Als een voorstelling goed is, is hij goed. Experimenteel of conventioneel, de Utrechter laat ruimte voor allebei.”

The Family is de eerste van drie voorstellingen die Vandeputte bij Theater Utrecht gaat maken. Het gaat over twee broers en hun stomme zus die in een afbraakpand wonen. “We gaan drie maanden lang De Paardenkathedraal bewonen. De voorstelling is een feuilleton van vier afleveringen. Elke drie weken kun je naar een nieuwe aflevering komen kijken en in het weekend zijn er herhalingen van de voorgaande episodes.”

Het publiek mag tijdens het repetitieproces al komen kijken – mits ze even helpen met het inruimen van de vaatwasser. Tijdens de voorstelling mogen ze een biertje uit de koelkast van de familie pakken. “Ik wil het publiek graag weer wijzen op het live-aspect van theater,” zegt Vandeputte. “We zijn soms geneigd te denken dat een theatervoorstelling een soort omslachtig geproduceerde film is. Maar dat het allemaal voor je neus gebeurt, is bijzonder. De tribunes gaan we over het decor verspreiden, zodat je echt door het huis kunt wandelen. Misschien word je zelfs wel uitgescholden door één van de acteurs, omdat je in de weg staat.”

Het feuilleton The Family gaat over de draken die een mens moet verslaan in zijn dagelijks leven. In elke aflevering dringt de wereld buiten het afbraakpand zich op een andere manier aan de familie op. Vandeputte: “Dit stuk is een aansporing om er het beste van te maken. Bij ieder plan dat de personages bedenken, denk je: dit is niet het goede plan. Maar ze proberen het allemaal wel en dat spreekt merg aan. Na afloop van de voorstelling loop je geheid met gebalde vuisten naar buiten: ik ga wat van m’n leven maken!”