The Family door Elsevier ★★★

Elsevier ★★★ - Vrijdag 05 mei 2017

The Family (aflevering 3): De goot dreigt

The Family (aflevering 3): De goot dreigt

TONEEL Een schokeffect heeft The Family niet meer, hilarisch is de feuilleton wel.

Door Thomas van den Bergh

Is het een reactie op de populariteit van dramaseries op televisie? Wellicht. De series en marathonvoorstellingen zijn niet meer weg te denken uit het theater. Mightysociety (Eric de Vroedt), Mount Olympus (Jan Fabre), The Nation (het Nationale Toneel), Borgen (NNT) – het lijkt een race in lengte en meerdeligheid.

Bij Theater Utrecht doen ze relatief rustig aan met een feuilleton in vier korte delen. Los te zien, in tweeën, of als marathon. Wie een enkele aflevering wil proberen, geen nood, bij aanvang wordt een heel kort ‘wat voorafging’ gespeeld.

In 1972 bracht The Family van Lodewijk de Boer een schokgolfje teweeg in de brave theaters. Niet eerder werd de onderkant van de samenleving zo rauw gepresenteerd als in dit verhaal over de broers Doc en Kill, hun stomme zusje Gina en Kills vriendin Branka, die samenhokken in een afbraakpand.

Acteurs Sadettin Kirmiziyüz, Sanne den Hartogh, Isabelle Houdtzagers en Hannah van Lunteren maken er een dynamische en bij vlagen hilarische toneelavond van. Tussen hen heerst een ontroerende verbroedering, terwijl steeds dreiging in de lucht hangt.

Maar van een schokeffect is geen sprake meer. Via tv worden tokkies en New Kids de huiskamers in gekatapulteerd, dus je vraagt je af wat regisseur Casper Vandeputte wil vertellen met dit stuk. Alle acteurs spreken algemeen beschaafd Nederlands. Is dat zijn verkapte boodschap? Dat de goot voor iedereen op de loer ligt? Wellicht geeft het laatste deel uitsluitsel.

CASPER VANDEPUTTE [1985] regisseert bij het Nationale Toneel. Voor The Family leidt hij een gelegenheidsgroep van theatermakers.

THEATER UTRECHT The Family Tournee tot en met 5 juni

Bron: http://www.elsevier.nl/cultuur/achtergrond/2017/05/the-family-niet-schokkend-wel-hilarisch-89784w/