Naomi Velissariou

Naomi Velissariou (1984, Bilzen) is theatermaker en gebruikt filosofische, wetenschappelijke en persoonlijke denkbeelden als grondslag voor voorstellingen met een rijke beeldtaal. Velissariou behaalde een mastergraad theater- en filmwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en rondde in 2012 de acteursopleiding af aan de Toneelacademie Maastricht.

Naast haar eigen werk als theatermaker, speelt Naomi ook als actrice in theater, film en televisieseries. Zo was ze onder meer te zien in The truth about Kate van Davy Pieters (2014), maakte ze haar filmdebuut in Out of love (2015) van Paloma Aguilera Valdebenito, haar televisiedebuut in Chausée d’amour (deMensen) en zal ze te zien zijn in Cobain, de nieuwe speelfilm van Nanouk Leopold, die tijdens de aankomende editie van de Berlinale in première gaat.

In 2014 won ze de TAZ KBC jongtheatermakersprijs voor haar voorstelling A Tragedy (simplified) en in 2017 ontving ze de Charlotte Köhler Prijs, een aanmoedigingsprijs voor jong talent van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Velissariou woont en werkt in Amsterdam.

In 2018 maakte Naomi in co-productie met Rudolphi Producties en Theater Utrecht The SK Concert, geinspireerd op het werk van Sarah Kane. Hiervoor richtte ze samen met Joost Maaskant de theatrale pop-up band Permanent Destruction op waarmee zij een drieluik van voorstellingen maakt. Tijdens het Nederlands Theater Festival ontving Naomi de Regieprijs 2019 voor deze voorstelling.

Het tweede deel van het drieluik was The HM Concert en was in het voorjaar van 2019 t/m begin 2020 te zien. Deze voorstelling was geïnspireerd op het werk van Heiner Müller. Vanaf het najaar van 2020 zal het laatste deel van Permanent Destruction, PAIN AGAINST FEAR te zien zijn.

Naomi is in de periode 2021-2024 structureel verbonden aan Theater Utrecht en zal meerdere producties maken. Ook maakt ze in 2021-2024 ism Theaterfestival Boulevard deel uit van het internationale transdisciplinaire samenwerkingsverband Feminist Futures van Advanced Performing Arts Project. APAP is het oudste creatieve Europese samenwerkingsverband rondom het coproduceren van een nieuwe generatie internationale performancekunstenaars, waar Nederland nu voor het eerst bij aansluit. Feminist Futures legt de focus op het gebruik van intersectioneel en toegepaste feminisme. In totaal zijn er straks twintig Europese makers via het netwerk actief.

Foto: Hans Boddeke