Over de voorstelling

De paradox der vrede is dat ze veroverd moet worden.
Met geweld.
(Tom Lanoye)

Atropa is de nieuwe grote zaal productie die Naomi Velissariou bij Theater Utrecht maakt, in coproductie met Toneelhuis en Orkater. In Atropa worden de taboes van een generatie die gekenmerkt wordt door haar zucht naar emancipatie, bezongen in een taal die zij het best verstaat: die van pompende beats en messcherpe poetry. Atropa is een bacchanaal van taal waarin de strijd om de macht plaatsmaakt voor een viering van de kwetsbaarheid. Griekse vrouwen staan oog in oog met Trojaanse vrouwen, die na de bezetting van hun stad de dood verkiezen boven een leven in onderdrukking. Het is aan de enige man om aan het einde van de strijd de waarden van de overlevenden overtuigend te verdedigen…

‘Atropa. De wraak van de vrede.’ werd in 2008 geschreven door Tom Lanoye en ging in datzelfde jaar in première op het festival van Avignon in een regie van Guy Cassiers. In 2012 won Lanoye de prijs voor podiumteksten, omdat hij in Atropa “zoekt naar de wortels van het kwaad dat oorlog en geweld heet” en daarbij “het spel van de macht analyseert”, aldus de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. In de versie van Velissariou is Atropa een tragedie zoals zij bedoeld is: een talige viering op muziek, ter ere van hedendaagse goden.

BE première: 10 november 2022 in de Bourla in Antwerpen. NL première: 22 november 2022 in Stadsschouwburg Utrecht. Tournee door België en Nederland t/m 23 december 2022.

Credits

Concept: Naomi Velissariou
Tekst: Tom Lanoye
Regie: Naomi Velissariou en Floor Houwink ten Cate
Spel: Vanja Rukavina, Naomi Velissariou, 'Ntianu Stuger, Annelinde Bruijs, Thibaud Dooms, Denise Jannah, Adanna Unigwe, Jasmine Sendar.
Muziek: Joost Maaskant en Jimi Zoet
Lichtontwerp: Tim van 't Hof
Scenografie: Studio Dennis Vanderbroeck
Kostuumontwerp: MAISON the FAUX
Geluidsontwerp: Sander van der Werff

Atropa is een coproductie tussen Theater Utrecht, Toneelhuis Antwerpen, Orkater, De Grote Post en Stichting Naomi Velissariou en wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds en Ammodo.

Beeld:
Photography and Image direction by: Louise te Poele / Art direction and concept by: Naomi Velissariou & MAISON the FAUX

Lees meer