Immens door NRC

NRC - Donderdag 09 juli 2020

Toneeljury kiest beste voorstellingen van het jaar: Immens

Toneeljury kiest beste voorstellingen van het jaar: werk van grote gezelschappen Theaterprijzen De Toneeljury heeft negen voorstellingen geselecteerd als beste van het seizoen. Vijf zijn er live te zien op het Nederlands Theater Festival in september.

De Nederlandse Toneeljury heeft negen voorstellingen geselecteerd als beste van het afgelopen seizoen. Dat is er één minder dan het gebruikelijke tiental, na een seizoen dat voortijdig moest worden afgesloten. De jury koos twee producties van het Antwerpse Toneelhuis, een uit Gent, vijf voorstellingen van de grote, gesubsidieerde gezelschappen en een van een productiehuis. Het Noord Nederlands Toneel is met twee producties vertegenwoordigd.

Vorig jaar ontbraken de grote gezelschappen in de selectie (behalve als co-producent). Nu is dat beeld gekanteld. Weg met Eddy Bellegueule van Toneelschuur Producties in de regie van Eline Arbo is de uitzondering. Dit Haarlemse productiehuis werkt met steeds wisselende jonge regisseurs.

De theatercritici van NRC kozen de voorstelling eerder al tot beste van het seizoen. Sowieso stonden zes voorstellingen ook in de toptien van NRC. Die consensus etaleert dat er minder te kiezen was. En dat het „sterke seizoen” dat de jury zag toch eerder een kwestie was van een beperkt aantal hoogtepunten.

Vijf van de negen voorstellingen uit de juryselectie zijn in september live te zien op het Nederlands Theater Festival. Dit best-of-festival zal in aangepaste vorm doorgang vinden onder het motto ‘The Show Must Go On and Offline’.

Live te zien zijn: Dagboek van een leeg bed van Mokhallad Rasem/ Toneelhuis, Immens van Theater Utrecht in de regie van Casper Vandeputte, Weg met Eddy Bellegueule van Toneelschuur Producties in de regie van Eline Arbo, Angels in America van Olympique Dramatique/ Toneelhuis in de regie van Tom Dewispelaere & Stijn Van Opstal en Dear Winnie, van Jr.c.E.sA.r/ KVS / Noord Nederlands Toneel in de regie van Junior Mthombeni.

Boerderij Een van de geselecteerde voorstellingen kun je als registratie in een theaterzaal bekijken: Othello van Het Nationale Theater in de regie van Daria Bukvic. Over Orestes in Mosul van NTGent in de regie van Milou Rau is een documentaire gemaakt die op het festival in première gaat.

Twee van de negen voorstellingen zijn op geen enkele wijze te zien. Bij Eindspel van Theater Rotterdam in regie van Erik Whien is onder andere voorzichtigheid geboden vanwege de gevorderde leeftijd van de vier acteurs, die ligt tussen de 63 en 84 jaar. Voor de locatievoorstelling De Poolse bruid van het Noord Nederlands Toneel/ TG Echo, die oorspronkelijk speelde op een boerderij, werd geen vervangende locatie gevonden die kon voldoen aan de 1,5-meterregels.

Mokhallad Rasem en Daria Bukvic zaten vorig jaar ook al in de juryselectie. Rasem speelde toen al in het geselecteerde De verse tijd, van Dood Paard/ Toneelhuis. En van regisseur Bukvic, net aangesteld als ad interim artistiek leider bij Toneelgroep Oostpool, werd vorig jaar de voorstelling Melk en dadels geselecteerd.

De Toneeljury, onder leiding van presentator Hadassah de Boer en met NRC-criticus Sander Janssens in de gelederen, besloot eerder al geen Toneelprijzen uit te reiken. Er is dus gek genoeg wel een selectie van voorstellingen, maar er zijn geen nominaties van acteurs. De uitreiking van de Louis en Theo d’Or is een jaar uitgesteld. Alle acteurs in twee seizoenen dingen in 2021 mee naar de prijzen voor beste hoofd- en bijrol.

Troostende woorden In het juryrapport klinken troostende woorden. „De coronacrisis betekent een onzekere tijd die ons allemaal raakt en waarin we alleen in gezamenlijkheid, met gedeelde pijn, de omstandigheden te lijf kunnen gaan. Iedereen zet de schouders eronder om te laten zien wat voor moois er door onze sector wordt gemaakt.” Met pijn in het hart: „Deze selectie toont het beste van wat er in een gemankeerd seizoen speelde en maakt tegelijkertijd weemoedig over wat er nog had moeten spelen.”

De top-tien van de NRC-theatercritici De jury koos ervoor om alleen voorstellingen in overweging te nemen „die door voldoende juryleden konden worden gezien”; het aanbod dat vóór 1 februari 2020 in première ging. „In veel voorstellingen krijg je een persoonlijke inkijk in de leefwereld van de ander”, schrijft de jury. „De blik op de mens gaat in deze selectie vaak verder dan de realistische representatie en is zowel documentair, literair beschrijvend, poëtisch als vol van verbeeldingskracht. In veel producties is een opvallend sterke wisselwerking tussen het concept en de inbreng van spelers.”

DE JURYSELECTIE (met quotes uit het juryrapport) „Met Immens leveren regisseur Casper Vandeputte en acteur Vincent van der Valk een ijzersterke tekst en voorstelling af, die relevante vragen stelt over de huidige tijdgeest. Met zijn even fladderige als gekwelde spel geeft Vincent van der Valk zijn personage vol gretigheid weer. Immens is een inhoudelijke en emotionele tour de force.”

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/08/toneeljury-kiest-werk-van-grote-gezelschappen-a4005369