Immens door De Volkskrant

De Volkskrant - Donderdag 02 juli 2020

Dit waren de beste theatervoorstellingen van het afgelopen seizoen

Dit waren de beste theatervoorstellingen van het afgelopen seizoen

Je zou het haast vergeten, maar driekwart van het theaterseizoen 2019-2020 is gewoon doorgegaan. Wat zijn volgens de Volkskrant-theaterredactie de beste tien voorstellingen?

Deze selectie is van vóór corona. Omdat we, ondanks het voortijdige einde, toch eer wilden doen aan dat deel van het theaterseizoen – circa driekwart – dat zich nog gewoon heeft voltrokken, in die tijd, lang geleden, dat de zalen (meestal) vol zaten, hoesten eerder regel was dan uitzondering, en acteren een contactberoep avant-la-lettre.

In deze toptien dus nog geen virussen, lockdowns en onlinetheater, maar een fraaie staalkaart van de meer tijdloze thema’s: liefde, seksualiteit, dood, de kunst, kansarme milieus, kolonialisme, racisme, het einde van de wereld en/of de mens. Het was het seizoen van de kleine producties – ook omdat de verwachte klappers van de grote gezelschappen moesten worden geannuleerd. Maar de indruk die deze voorstellingen maakten is er niet minder om.

De uitzichtloze tredmolen van het leven zagen we ook terug in Immens (5), waarin acteur Vincent van der Valk als Friedrich Nietzsche eindeloos rondjes rent terwijl hij zijn provocerende teksten uitschreeuwt. Van der Valk en regisseur Caper Vandeputte, die samen de tekst schreven, verleiden de toeschouwer slim om zich te verhouden tot Nietzsches niet altijd even aansprekende gedachtengoed. Van der Valk speelt hem briljant als een hyperintelligente, doorgedraaide Joker ‘on speed’. Hij bevraagt hardop, pesterig, de zaken die wij ‘menselijk’ noemen – liefde, vriendschap, idealen, kunst – en houdt een pleidooi voor absolute vrijheid en onthechting. Maar uiteindelijk is er, via een verrassende theatrale ingreep, toch ruimte voor artistieke ontroering.

DE TIEN BESTE VOORSTELLINGEN VAN SEIZOEN 2019-2020
1.Weg met Eddy Bellegueule, door Eline Arbo bij Toneelschuur Producties.

2.Eindspel van Samuel Beckett in regie van Erik Whien bij Theater Rotterdam

3.Yves Saint Laurent, door Florian Myjer, ism De Warme Winkel en Frascati Producties

4.Jihad van Liefde door George en Eran Producties, ism Senf Theaterpartners, Theater de Meervaart en het Amsterdams Andalusisch Orkest

5.Immens van Vincent van der Valk en Casper Vandeputte bij Theater Utrecht

6.Lawrence of Arabia door Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz/Troubleman

7.The Beauty Queen of Leenane van Martin McDonagh, in regie van Maren E. Bjorseth bij Toneelschuur Producties

8.Wie is bang van Tom Lanoye, in regie van Koen De Sutter bij NTGent ism Theater Zeelandia

9.The Privileged van Jamal Harewood op het Fringe Festival

10.Familie van Milo Rau bij NTGent

(Dit is een gezamenlijk gewogen top-10 met bijdragen van Annette Embrechts, Hein Janssen, Vincent Kouters, Karin Veraart en Herien Wensink)

Lees het volledige artikel op Volkskrant.nl

Bron: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/dit-waren-de-beste-theatervoorstellingen-van-het-afgelopen-seizoen~b3975359/