Outsiders in De Paardenkathedraal (12+) ism DOX

een voorstelling over uitsluiting en broederschap in De Paardenkathedraal

Er komt een nieuwe leerling op school: David. Hij heeft elke andere school in de regio versleten en niemand lijkt te weten waarom. Terwijl zijn vader, zijn nieuwe klasgenoten en medewerkers van school hun best doen om te begrijpen wat er speelt trekt David zich meer en meer terug. Iedereen wil hem helpen, maar David wil geen hulp. Iedereen zegt dat ze er voor hem zijn, maar hij is liever alleen. David begint te spijbelen en raakt gebiologeerd door het leven aan de randen van de stad. Daar is hij dan eindelijk alleen, en is er niemand die zeurt over wat er met hem aan de hand is. Dan ontmoet hij Sam, een jongen zoals hij. Doordat hij Sam kan helpen, helpt David uiteindelijk ook zichzelf.

Outsiders is een voorstelling in de klas voor jongeren van Theater Utrecht en DOX over uitsluiting en broederschap. Deze wordt in klaslokalen gespeeld, maar het stuk is ook tweemaal exclusief te zien geweest in het theater voor regulier publiek. Simon Weeda schreef een nieuwe tekst hiervoor en de voorstelling is geregisseerd door de jonge regisseur Eva Tijken die eerder ook tekende voor het succesvolle Ibuka. Het thema van Outsiders is (zelf)uitsluiting. Ook komen onderwerpen als pesten, vriendschap, broederschap, (on)gelijkheid en radicalisering aan bod.

Outsiders – de personages
David Ahbez -14 jaar:
David is het hoofdpersonage van het verhaal. Hij woont samen met zijn vader en heeft geen contact meer met zijn moeder. Om mysterieuze redenen is David al van 3 middelbare scholen weggestuurd. Zijn nieuwe school is het Maerlant College, waar hij het dit keer niet wil verpesten. Maar het lukt David niet om aansluiting te vinden bij zijn klasgenootjes en hij begint zich meer en meer afzonderen. De mensen in zijn omgeving proberen hem zo veel mogelijk te helpen, maar hoe meer zij dit doen des te meer David zich afsluit.

Sam Wouterse 18 jaar:
Sam leeft in zijn eentje op straat. Hij is van huis weggelopen en houdt zich op aan de rafelranden van de stad. Soms slaapt hij bij het spoor en soms in een leegstand complex. Sam is zijn vertrouwen in de maatschappij compleet verloren, hij is ervan overtuigd dat niemand op de wereld elkaar wil helpen. Sam kiest voor zichzelf en vindt dat hij niemand anders nodig heeft.

Ria Wouters:
Ria is de nieuwe mentor van David en ook de moeder van Sam. Ze weet niet waar Sam is en heeft elk contact met hem verloren. Dit doet haar veel verdriet, waar ze maar moeilijk over kan praten. Ze is vastbesloten om ervoor te zorgen dat met David niet hetzelfde gebeurt als met Sam en daarom zet ze alles op alles om David als leerling op school niet kwijt te raken.

Zev Ahbez:
Zev Ahbez worstelt in het contact met zijn zoon David. Hij probeert op zijn manier tot hem door te dringen en hem te helpen om aansluiting te vinden op school en bij vrienden. Deze soms onhandige manier zorgt voor grote frustratie bij David en drijft hen alleen maar verder uit elkaar.

Team
Credits

Regie: Eva Tijken
Tekst: Simon Weeda
Spel:
David – Yamill Jones
Sam, Zev – Mitchell Havelaar
Ria, Aaysha – Eline ten Camp
Kostuumontwerp: Vita Mees, Clara van Kempen (assistent), met dank aan Rebekka Wörmann
Geluidsontwerp: Eva Tijken
Techniek: Shirley Versteeg, met dank aan Sander van der Werff
Educatie: Hanna Jansen, Zoë van der Kust (stage)
Productie: Paulien van der Avoird