Hamlet

afstudeervoorstelling van Espen Hjort nog eenmaal te zien bij NTGent!

De jonge regisseur Espen Hjort (1989) is verbonden aan het talentontwikkelingsprogramma van Theater Utrecht. Hij studeerde in 2016 af aan de regieopleiding in Amsterdam met zijn zeer geslaagde en alom geprezen Hamlet-bewerking die destijds in De Paardenkathedraal te zien was. In NRC en De Groene Amsterdammer werd deze voorstelling “miraculeus” en “intrigerend” genoemd. De voorstelling was nog eenmaal te zien bij NTGent in het voorjaar van 2018.

Over Hamlet
Hamlet keert terug uit Wittenberg om zijn vader te begraven. Eenmaal aangekomen op het kasteel in Elsinör treft hij een allesbehalve rouwende familie aan. Zijn moeder is zojuist hertrouwd met zijn oom Claudius, die gekroond is tot de nieuwe koning van Denemarken. Feesten, vrijen en slapen zijn hun voornaamste bezigheden geworden. Hamlet voelt zich vervreemd van zijn familie, die op hun beurt niets meer van Hamlet begrijpt. Waarom doet hij niet gewoon mee? Ze gaan op zoek naar de oorzaak van Hamlet’s vreemde gedrag, zodat het hun nieuwe leven en geluk niet langer in de weg hoeft te staan. Plots verschijnt de geest van Hamlet‘s vader, die aan Hamlet vertelt dat hij door Claudius is vermoord. Vanaf dat moment kan Hamlet niet langer toeschouwer blijven van het bizarre familietafereel waardoor hij wordt omringd. Hij moet het heft in eigen hand nemen. Hij moet zijn familie een spiegel voorhouden om ze te laten inzien dat niet hij, maar zij gek geworden zijn.

Hamlet gaat over familie en verlies. Over hoe deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en ons grotendeels vormen tot wie we worden. Een muzikale en associatieve voorstelling waarin vier acteurs samen de zoektocht naar volwassenheid aangingen.

Hamlet (2016) was de afstudeervoorstelling van studenten van de Theaterschool – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten: Espen Hjort (Regie), Hannah Krauss (Scenografie), Thomas Lloyd (Opleiding Techniek en Theater) en Janneke Gorthuis (Opleiding Productie Podiumkunsten).

Espen was als regieassistent betrokken bij Een soort Hades en Hedda Gabler van Theater Utrecht. In het voorjaar van 2017 ging hij in residentie bij Het Huis Utrecht om te werken aan zijn solo Goat Song. In het najaar van 2017 (première 16 sept De Paardenkathedraal Utrecht) presenteert Espen zijn eerste avondvullende voorstelling Casino Nonstop onder de vlag van Theater Utrecht.

Credits

Tekst: William Shakespeare
Vertaling: Johan Boonen
Regie: Espen Hjort
Spel: Lowie van Oers, Daniëlle van de Ven, Rik Witteveen, Stephen Liebman
Viool: Yoonhee Lee
Compositie: Seán ó Dálaigh
Scenografie: Hannah Krauss
Assistente scenografie: Martina Bauer
Dramaturgie: Laura Simonse
Geluidsontwerp: Bauke Moerman
Lichtontwerp: Hendrik Walther
Met dank aan: Academie voor Theater en Dans (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), Theater Utrecht, Guido Bevers, Niko Bovenberg, Bas de Bruijn, Thibaud Delpeut, Frits van Driel, Ivo van Hove, Hans Kemna, Peter de Kimpe, Reynoud van der Molen, Johan Reyniers, Arist Richartz, Tamara le Roy, Marijke Schaap, Gwenoele Trapman, Annebeth Vlietstra, Marc Warning, Steven van Watermeulen