Educatie Hedda Gabler

voor bovenbouw HAVO/VWO/GYM en studenten MBO/ROC

Hoe kan het dat een volledig geslaagd bestaan aanvoelt als een volslagen mislukking? De voorstelling Hedda Gabler van Theater Utrecht gaat over een intense drang om een leven te leiden wat echt de moeite waard is. Over een maatschappij in de wurggreep van narcisme. Want wanneer is eigenliefde gezond en ongezond? Lees hier meer over de voorstelling Hedda Gabler.

Educatieprogramma’s
Speciaal voor leerlingen in de bovenbouw van het HAVO/VWO/GYM en voor studenten MBO/ROC biedt Theater Utrecht diverse educatieprogramma’s aan rond Hedda Gabler: een lesbrief, een workshop, een maakweek en mini-maakweek. Deze zijn los van elkaar of in combinaties af te nemen. Ook is het mogelijk om workshops op maat af te nemen.

De educatieprogramma’s zijn ontwikkeld door Theater Utrecht en DOX. De twee Utrechtse gezelschappen werken intensief samen aan educatieprojecten voor, door en met jongeren. Neem voor informatie en boekingen contact op met Hanna Jansen (educatie), [email protected].

1. Workshop: voorafgaand aan het bezoek van de voorstelling
In deze workshop gaan jongeren een portret van de mens maken in een tijd die bol staat van nep- identiteiten, adrenaline kicks en genots-prikkels. Wat is de schaduwzijde van dit portret? De ‘State of Mind’ van Hedda Gabler wordt middels de disciplines ‘theater’ en ‘spoken word’ verder uitgediept. Thema’s: online en offline identiteit, kwetsbaarheid, eenzaamheid, zingeving, tegenslag en succes. Deze workshop wordt gegeven door docenten uit het docententeam van Theater Utrecht en DOX.

Praktische info workshop
Duur: 1 blokuur
Aantal deelnemers: groep van max. 30 leerlingen
Kosten: € 120 euro,- (ex. reiskosten). In overleg kunnen de kosten op maat doorberekend worden wanneer er meerdere workshops worden afgenomen.
Locatie: op school
Aanmelden: Hanna Jansen, [email protected]

2. Lesbrief: ter voorbereiding op de voorstelling
Te gebruiken tijdens een mentorles, deze sluit aan bij het vak CKV, maatschappijleer en filosofie.
Wie is Hedda Gabler? Wat is narcisme? De lesbrief geeft houvast om met leerlingen te praten over de thema’s in de voorstelling en hen voor te bereiden op de zogenaamde ‘Hedda State of Mind’ die terugkomt in de voorstelling.
Vraag de lesbrief aan door te mailen naar [email protected] of download hem onderaan deze webpagina.

3. Inleiding +: presentatie Maakweek Hedda Gabler | Stadsschouwburg Utrecht zondag 5 maart
Van woensdag 1 t/m zondag 5 maart nemen Theater Utrecht en DOX hun intrek in de Stadsschouwburg van Utrecht. Een groep getalenteerde jonge theatermakers en perfomers in spé werkt onder professionele begeleiding toe naar een eigen versie van de voorstelling Hedda Gabler. Deze presentatie op zondag 5 maart dient tevens als inleiding op de voorstelling die aansluitend te zien is. Deze speciale inleiding geeft een geheel eigen blik op de thematiek van de voorstelling, bekeken door de ogen van jonge mensen, en is ook voor scholen te bezoeken.
Voor meer informatie, kosten en boekingen: neem contact op met Hanna Jansen, [email protected]
Lees hier mee over de Maakweek

4. Inleiding + presentatie mini-maakweek | diverse theaters in het land
In samenwerking met een aantal MBO theaterscholen in Nederland wordt een kleinere variant van de Maakweek georganiseerd. Studenten van deze opleidingen werken in een intensieve workshop van een dag of dagdeel toe naar een eigen presentatie die tevens de inleiding zal zijn in het theater in de desbetreffende stad op de voorstelling. Voor leerlingen van middelbare scholen in deze steden is dit een leuke voorbereiding op de voorstelling.
Voor meer informatie, kosten en boekingen: neem contact op met Hanna Jansen, [email protected]

Meer educatie bij Theater Utrecht: voorstellingen in de klas
Naast de educatie rondom voorstellingen maakt Theater Utrecht ook voorstellingen in de klas voor het middelbaar onderwijs. Na het grote succes in 2016 hernemen we de schoolvoorstelling IBUKA dit voorjaar opnieuw. Het vertelt het verhaal van de 16 jarige Pio Nikuze, die in Nederland is geboren uit een Nederlandse moeder en een Rwandese vader, en alleen opgroeit met zijn vader. Hij gaat een succesvolle toekomst tegemoet, maar als hij een mysterieuze vrouw ontmoet, verandert alles. Een intieme voorstelling over de (veranderende) relatie met jezelf, je ouders en je omgeving in de periode dat je volwassen wordt.
Lees meer over IBUKA

Ook wordt op dit moment een nieuwe schoolvoorstelling voor de onderbouw ontwikkeld. Deze voorstelling heeft als hoofdthema: (zelf)uitsluiting, en zal vanaf eind september 2017 op middelbare scholen gaan spelen. Op deze site kunt u de ontwikkeling van deze voorstelling in de gaten houden. Voor meer informatie over de voorstellingen in de klas: [email protected]