Over de voorstelling

Na de successen van zijn voorstellingen Blasted en 4.48 Psychosis ensceneerde Thibaud Delpeut met Crave in 2014 opnieuw een tekst van de voor hem zo belangrijke Britse toneelschrijfster Sarah Kane. In 2015 is de voorstelling wegens succes terug in de theaters.

Crave is een co-creatie met de Utrechtse formatie het Rosa Ensemble. Componist Wilbert Bulsink ontwikkelde een exclusieve, nieuwe compositie voor een schaduwkwartet van vier musici naast het kwartet van vier acteurs. De voorstelling is ‘onontkoombaar’ (NRC ****), ‘hypnotiserend’ (8weekly ****) en wordt opgebouwd vanuit een ‘prachtig samenspel’ (Theaterkrant ****).

Crave
Crave
Crave
Crave
Crave
Crave
Crave
Crave
Crave
Crave
Crave
Crave
Crave
Crave

Crave is als een stemmenpartituur voor twee mannen en twee vrouwen die in de woestenij van het grootstedelijke leven zoeken naar verbintenis en betekenis en hunkeren naar de louterende kracht van de liefde. In een gelaagd weefsel van vraag en antwoord, monoloog en samenspraak wordt een zinderende wereld gecreëerd van verlangen, onderdrukking, verlossing en macht.

Sarah Kane
Crave (1998) betekende de definitieve doorbraak in de even korte als belangwekkende carrière van de Engelse toneelschrijfster Sarah Kane (1971-1999). Na drie schandaalsuccessen, waaronder het door Thibaud Delpeut eerder geregisseerde Blasted, kreeg ze met Crave eindelijk de erkenning van de critici en de waardering van het grotere publiek. Haar niet aflatende zoektocht naar de samensmelting van vorm en inhoud kreeg in Crave gestalte met een uiterst muzikaal en ritmisch stemmenstuk. Een geslaagde poging om – zoals ze zelf ooit aangaf – uit te vinden hoe een goede dichter ze kon zijn terwijl ze nog steeds een tekst voor het theater schreef.

Credits

tekst: Sarah Kane
vertaling: Marcel Otten
regie: Thibaud Delpeut
spel: Joost Bolt, Astrid van Eck, Titus Muizelaar en Karina Smulders
compositie: Wilbert Bulsink

Rosa Ensemble:
Diamanda La Berge Dramm / Jellantsje de Vries, viool
Ainhoa Miranda, klarinetten
Jelte van Andel, contrabas
Wilbert Bulsink, piano/keyboards

dramaturgie: Joris van der Meer
scenografie & scenefotografie: Roel van Berckelaer
kostuums: Wojciech Dziedzic
geluidsontwerp: Peter Zwart
lichtontwerp: Casper Leemhuis

fotografie: Bart Koetsier
castingadviezen: Hans Kemna
design: Ralph Booms
regieassistentie: Sarah Blok
assistent scenografie: Bart van Merode
technische productie: Frank Hulsebosch
productieleiding: Gemma van Kruijsbergen

Lees meer