Rosa Ensemble

Rosa Ensemble

Het Rosa Ensemble, opgericht in 1997, combineert muziek en theater, licht en serieus, akoestisch en elektronisch, traditioneel en experimenteel, klassiek en pop. Muziek van Rosa is speels, spannend, theatraal en avontuurlijk, maar soms ook vreemd, weerbarstig en ongrijpbaar. Rosa is voortdurend in beweging, maakt muziek en muziektheater, videoclips en filmprojecten, geeft voorstellingen en concerten en produceert CD’s en composities.

Het ensemble flirtte onder andere met moderne dansmuziek (Platotectonics, 2001), Ambient music (Music for Supermarkets, 2003), rockmuziek (Selling Hoovers in Mojave, met Hans Dagelet, 2004-2005), popmuziek (Vaandragers, met Spinvis, 20076), cabaret (De kellner en de Levenden, met Jan Jaap van der Wal, 2010). Hun meest recente CD, No Ark Dead Eel, verscheen in maart 2010 op Dying Giraffe Recordings.

Momenteel betekend ‘Rosa Ensemble’ verschillende dingen: muziektheater, zoals de multimedia surround-sound voorstelling Anticantate (2009), waarin muziek, video en tekst worden geïntegreerd. Concerten, waarin het experimentele “poppy” geluid tentoon wordt gespreid – een poëtische mix van rijk gearrangeerde composities, swingende ritmes, warme, menselijke elektronica en eigenzinnige teksten. En tenslotte het jaarlijkse Rosa sub Rosa project, waarin studenten wordt gevraagd muziek te maken met en voor het ensemble en in korte tijd een voorstelling te maken.

Of je het nou “poppy” kunstmuziek of kunstzinnige popmuziek noemt, het Rosa Ensemble is niet voor één gat te vangen; voor wie van avontuurlijke muziek houdt, klonk eclectisch zelden zo vanzelfsprekend.