Wild Horses Platonov - the future of love

een serie inspirerende ontmoetingen tussen kunst, wetenschap en maatschappij

The Future of Love gaat over de toekomst van de liefde. Is onze manier van liefhebben aan het veranderen en zo ja: is dat een slechte ontwikkeling? In onze Wild Horses programmareeks gaan we in gesprek met wetenschappers, kunstenaars, opiniemakers én het publiek over actuele thema’s uit onze voorstellingen. Met deze inspirerende ontmoetingen leggen we verbindingen tussen kunst, wetenschap en maatschappij. Het is een contextprogramma voor iedereen die nieuwsgierig is én geïnformeerd wil worden. Elke editie zijn er wisselende gasten met minicolleges, fragmenten uit de voorstelling, tafeldilemma’s, een photo booth, live muziek én een borrel. Locatie is ons eigen theater De Paardenkathedraal. Zondagmiddag 11 februari vindt een nieuwe Wild Horses-editie plaats rond de voorstelling Platonov van regisseur Thibaud Delpeut: The Future of Love, over de toekomst van de liefde.

Te gast is onderzoeker Jitse Schuurmans met een minicollege over de ins en outs van online dating. Tessa van der Bijl (writing for performance-student aan de HKU) maakt live poëzie chat portretten, muziek is er van singer-songwriter On Eva, en je kunt letterlijk een flitshuwelijk sluiten in onze photo booth. We sluiten af met een borrel mét overheerlijke polyamoreuze biertjes van Oedipus! Lees hieronder verder.

Als je ziet dat heel veel klassieke ideeën over relaties eigenlijk veranderd zijn in een wereld die gaat over connecties. Dan zie ik daarin – zonder dat ik daar een oordeel over wil vellen – een bepaalde eenzaamheid, terwijl die menselijke verlangens niet veranderd zijn. Die gaan over gekoesterd willen worden en over in verbinding staan met mensen,” aldus Thibaud Delpeut.

In zijn boek Liquid Love beschrijft socioloog Zygmunt Bauman een verschuiving van langdurige liefdesrelaties naar kortstondige ‘connecties’. Hij ziet een samenleving die meer en meer flexibiliteit eist, invloeden van social media op onze communicatie en een allesoverheersende digitalisering van alle aspecten in ons leven. Dit zorgt volgens Bauman ervoor dat we onderhand beter zijn geworden in het afbreken van liefdesrelaties dan in het voortzetten daarvan. Maar is dat waar? Is onze manier van liefhebben aan het veranderen en zo ja: is dat een slechte ontwikkeling?

Het programma
Om antwoord te geven op deze vragen hebben we Jitse Schuurmans uitgenodigd, onderzoeker en docent aan de Universiteit van Groningen. Hij verdient met daten en versieren zijn brood. Of beter gezegd: met onderzoek naar daten en versieren. Als socioloog met een antropologische vooropleiding, onderzoekt hij ‘hookup culture’: de cultuur van scharrelen en het niet-aan-elkaar-committeren in seksuele relaties. Tijdens onze Wild Horses verdiept Jitse zich samen met ons in de ins en outs van online dating. We vragen ons af welk effect de digitale netwerksamenleving op ons liefdesleven heeft en we doen samen met het publiek een klein wetenschappelijk testje.

Host deze middag is programmamaker en gespreksleider Friso Wiersum. Hij interviewt regisseur Thibaud Delpeut over zijn versie van Platonov en wat hij met deze nieuwe voorstelling wil vertellen, wat zijn ideeën zijn over de Millennials van nu, over vriendschap en liefde. Ook is er natuurlijk een fragment te zien uit de voorstelling.

Over Platonov
Tien jonge acteurs in een hartverscheurend eerlijke voorstelling over leven en liefde van een groep Millennials. Hoe wordt liefde werkelijkheid in plaats van een zoete droom? Regisseur Thibaud Delpeut bewerkte drastisch de oorspronkelijke tekst van Anton Tsjechov en maakt er een radicale en moderne versie van. Lees meer >>>

Actueel