What is love door Indebuurt

Indebuurt - Woensdag 09 maart 2022

INTERVIEW Casper en Justin: "Bijzondere ervaring: zo heb je nog nooit naar de liefde gekeken"

INTERVIEW Casper en Justin: "Bijzondere ervaring: zo heb je nog nooit naar de liefde gekeken"

Regisseur Casper Vandeputte (36) en choreograaf Justin de Jager (24) werkten het afgelopen jaar aan een theater- en dansvoorstelling over de liefde. Wat is liefde nou eigenlijk en waarom vinden we het zo belangrijk? Hebben we echt liefde nodig, of hebben we onszelf dat aangepraat?

Justin en Casper gingen op zoek naar de antwoorden op deze vragen in de voorstelling What is love, een voorstelling van de Utrechtse gezelschappen Theater Utrecht en DOX.

Onderzoeken wat liefde is
Regisseur en schrijver Casper Vandeputte maakt uitgesproken voorstellingen, waarin hij zoekt naar vurige emotie, humor en ontroering. Hij liep al een tijdje rond met het idee om een voorstelling te maken over liefde. “Liefde vindt vrijwel iedereen het belangrijkste in het leven. Maar weten we eigenlijk wat liefde is? Tijdens deze voorstelling gaan we die vraag met elkaar onderzoeken. Soms kan je liefde niet met woorden uitdrukken, vandaar dat we ook dans in het stuk hebben verwerkt.”

Dans, muziek en tekst
Justin de Jager is choreograaf. Hij maakt snel naam in de danswereld en is gespecialiseerd in het uit de breakdance afkomstige ‘threading and tracing‘. Justin: “Threading and tracing komt oorspronkelijk van hiphop. Het is een manier van dansen waarbij een lichaamsdeel aangeraakt wordt, waardoor er een opening ontstaat van lichaamsdelen. De volgende danser gaat hier dan weer doorheen met een lichaamsdeel, waardoor er een nieuwe aanraking ontstaat. Zo herhaalt zich dat continu. Liefde begint vaak ook met een aanraking, daarom is deze dansvorm zo passend.”

Pianist Victor Lange speelt tijdens de voorstelling live piano. “Hij speelt lang niet alleen klassieke muziek”, verklapt Casper. “Er hangen een heleboel microfoons boven de piano die de muziek om kunnen zetten in verschillende soorten muziek. Zo hoor je ineens elektronische en dance muziek uit de piano komen. We passen de muziek aan aan de scènes van de voorstelling.”

Casper schreef een nieuwe tekst voor de voorstelling, waarin filosofie, psychologie en humor over elkaar heen buitelen. Hij raakte geïnspireerd voor What is love door Esther Perel. “Zij is een Belgisch Amerikaanse psychotherapeut die een podcast maakt over de problemen waar koppels tegenaan lopen. Bij ieder koppel dat aan bod komt, krijg je het idee dat hun problemen niets met die van jou te maken hebben. Maar ineens wordt het herkenbaar en denk je: dat is precies wat ik ook heb! Dit soort problemen of conflicten zie je terug in de voorstelling. We doen dit in de vorm van losse scènes. Zo leer je iedere scène weer een nieuwe vorm van liefde kennen.”

Hoe het begon
Casper en Justin kenden elkaar voordat ze samen gingen werken aan What is love nog niet. “Ik zag wat filmpjes van Justin voorbijkomen bij DOX (het makersplatform voor theater, urban arts, jongeren en alle (sub)culturen van nu). Hij danste met een vrouw op heel mooie pianomuziek. Toen wist ik dat ik met hem wilde werken.” Justin was ook enthousiast over een samenwerking met Casper. “Casper heeft mij alle vrijheid gegeven om te doen wat ik wilde. Dan ben ik op mijn best.”

Samen met een groep multitalenten – van jong tot oud – gaan Casper en Justin de liefde aan. Geïnspireerd op eigen ervaringen, de oudste godsdiensten en de nieuwste wetenschappelijke inzichten, doen ze een poging de liefde te snappen. Er zitten veel elementen in de voorstelling die je zullen verrassen, volgens Casper. “Vooral een van de laatste scènes overviel me. De spelers voeren een heel simpele beweging uit waarbij ze elkaar vastpakken en weer loslaten. Hier komt echt het allesomvattende, complexe en snelle partnerwerk tot zijn recht. Het is zo mooi om te zien dat iedereen een bepaalde invloed heeft op het stuk.”

Betekenis van liefde
Justin en Casper hopen dat liefde een nieuwe betekenis krijgt. “Misschien maakt het woord liefde straks wel plaats voor iets anders, verbinding aangaan bijvoorbeeld. Liefde is een te klein woord voor wat er allemaal onder valt. Liefde raakt je op veel manieren. Zo kun je liefde voelen voor je naasten, de wereld of juist een beweging of aanraking. Laten we vooral met z’n allen op zoek gaan naar wat liefde inhoudt en laten we nooit stoppen met erover te praten.”

(foto: Anna van Kooij)

Bron: https://indebuurt.nl/rotterdam/doen/bijzondere-ervaring-zo-heb-je-nog-nooit-naar-de-liefde-gekeken~222280/