Over de voorstelling

In opdracht van Theater Na de Dam schrijft bestsellerschrijver Arnon Grunberg een nieuwe toneeltekst die alle landelijke stadsgezelschappen op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tegelijkertijd presenteren. Behalve Theater Utrecht doen mee Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Maastricht, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Tryater en Theater Rotterdam. De kaartverkoop voor deze voorstellingen is in de meeste theaters gestart. Zie www.theaternadedam.nl voor de gehele speellijst.

Arnon Grunberg
Grunberg debuteerde in 1994 met Blauwe maandagen. Andere bekende werken zijn Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2003). Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. Met De man zonder ziekte was hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs en De Gouden Boekenuil. Grunbergs werk is anno 2017 in zesentwintig talen vertaald. Sinds 2009 schrijft hij dagelijks De Voetnoot in De Volkskrant. Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar geraakt is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen goed behandeld is. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken. “Herdenken is net als democratie een theatrale aangelegenheid, vandaar dat ik een stuk schrijf voor Theater Na de Dam”, aldus Arnon Grunberg.

Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich om 21.00 uur in om de herdenking van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig door het land meer dan 90 voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog; van jongerenprojecten in straten en buurten in de provincie tot aan de grootste zalen zoals Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Theater Na de Dam 2018
Theater Na de Dam 2018

Binnenkort wordt het complete programma van Theater Na de Dam 2018 bekend gemaakt.