Panic Room

14 jun
Leeuwarden 20:15 - 21:45
Tickets
23 jun
Amsterdam 16:00 - 17:30
Tickets

een intiem, poëtisch en fysiek duet over sterven en afscheid nemen

Midden in een Niemandsland staat een huis waar twee geliefden elkaar treffen. De één is ziek en op de vlucht voor het onontkoombare einde. De ander is een oorlogscorrespondent die terugkeert van een levensveranderende reis naar een conflictgebied. In een race tegen de klok dringt het verleden zich aan hen op en dwingt hen elkaar tot op het bot te fileren. Wanneer de wereld door de wanden heen breekt en de kamer te klein blijkt voor hun conflict, reizen ze af naar de plek waar een onbevattelijk verlies diep onder het hete zand begraven ligt. Eén ding is zeker: in het diepste donker schuilt een nog grotere duisternis.

Panic Room is een intieme en lijfelijke voorstelling over sterven en afscheid nemen. Waar eindigt het recht op het langste leven en begint de verantwoordelijkheid voor de dood van de ander? Na hun succesvolle samenwerking aan het familiedrama Sea of Silence slaan Floor Houwink ten Cate, Esther Duysker en Abke Haring voor Panic Room de handen ineen met Jacob Derwig.

Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate (1987) maakt urgente voorstellingen op het snijvlak van theater, opera en film, gebaseerd op persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en fysieke portretten viert ze het ongemak en de pijn van het leven door grote morele dilemma’s terug te brengen tot de menselijke maat en door onderbelichte problemen op te blazen tot operateske proporties.

Nog geen genoeg van Panic Room? Duik in de boeken die als insipratie dienden voor de voorstelling! Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate tipt:

Suleika Jaouad - Between Two Kingdoms
Prachtig boek van een jonge vrouw die oorlogsverslaggever wil worden, maar dan gediagnosticeerd wordt met kanker. In dit boek doet zij verslag van haar eigen ziekbed, strijd, wanhoop, (kleine) overwinningen en dat wat verloren gaat. Haarscherp onderzoekt ze hoe te leven, en jezelf en de ander lief te hebben, als de dood je op de hielen zit.

Audre Lorde - The Cancer Journals
Dit is een briljant poëtisch en activistisch relaas van een vrouw die haar borstkanker en pijn linkt aan de verdorven staat van de wereld. In een taal die zo krachtig tot de verbeelding spreekt, lees dit boek als een veels te weinig gehoorde hero's journey van een vrouw die ongeëvenaard de ongelijkheid in de wereld op de pijnbank legt. Dit boek vergeet je nooit meer.

Sue Lloyd-Roberts - War on Women
Dit is het meeslepende verhaal van een journalist die dertig jaar lang de wereld over reisde om verslag te doen van alle misdaden tegen vrouwen. Hoewel het moeilijk is niet lamgeslagen huilend op de grond te gaan liggen van dit boek, vond ik hoop in haar verhalen over de vrouwen die blijven terugvechten. Moge dit boek ook uw vuur om te blijven strijden aanwakkeren!

De linkjes in deze tekst verwijzen naar Utrechtse boekenhandels. Bestel ze daar, of bij je eigen lokale boekenwinkel!

Credits

Regie: Floor Houwink ten Cate
Tekst: Esther Duysker & Floor Houwink ten Cate
Spel: Abke Haring & Jacob Derwig

Dramaturgie: Liet Lenshoek
Tekstbijdrage: Abke Haring, Jacob Derwig & Casper Vandeputte
Compositie: Jimi Zoet
Kostuumontwerp: Rebekka Wörmann
Decorontwerp: Marloes en Wikke
Lichtontwerp: Varja Klosse
Geluidsontwerp: Sander van der Werff
Videoadvies: Hendrik Walther
Lichttechnicus: Mart Hielema
Kleder: Sanne Kamp & Nathalie Alink

Regieassistent: Anna op de Weegh (stage)
Assistent decorontwerp: Merel de Vroome & Fay van Erp (stage)

Met dank aan: Berthe Spoelstra & Ronald Schinkelshoek

Campagnebeeld: Benning&Gladkova