Westkaai Maakweek

masterclasses voor jonge theatermakers

Theater Utrecht en DOX werken intensief samen aan educatieprojecten voor, door en met jongeren. Een van deze projecten is de Maakweek: een verdiepingsprogramma waarbij jongeren met professionals aan de slag gaan met thema’s uit de voorstelling en een eigen versie maken. In de Maakweek rond Westkaai ontmoet Thibaud Delpeut de Zuid-Afrikaanse choreograaf en danser Elvis Sibeko en werken ze in een week tijd samen met 15 jonge theatermakers (in spé) aan een geheel eigen interpretatie van het stuk.

Jonge mensen worden mede-maker en speler van een geheel nieuwe en eigen gemaakte versie van hetzelfde stuk dat in het decor van de voorstelling gespeeld wordt. De thematiek van de voorstelling wordt uitgediept en de maak – en speelkwaliteiten van de deelnemers worden onder professionele begeleiding door ontwikkeld.

De maakweek rondom de voorstelling Westkaai is de aftrap van deze samenwerking met DOX.
In het beruchte toneelstuk Westkaai van de Franse auteur Bernard-Marie Koltès betreden we een mythisch, nachtelijk universum aan de rafelranden van een grote wereldstad. Waarin de verschillen tussen arm en rijk en sociale ongelijkheid voelbaar worden.

De presentatie van deze maakweek, de eigen gemaakte versie van dit stuk, is te zien op vrijdag 21 oktober om 17h00 in theater De Paardenkathedraal. Daar willen we je graag voor uitnodigen. Ook is deze presentatie op geheel eigen wijze de inleiding op de voorstelling die om 20h00 zal beginnen.

Wil je de combinatie van presentatie en voorstelling graag zien? Dat kan: als je je opgeeft voor de presentatie kun je voor een kortingstarief van 10 euro ‘s avonds ook naar de voorstelling Westkaai.

Praktisch:
vrijdag 21 oktober 17h00 – 17h30 (presentatie Maakweek) & 20h00 – 21h40 (voorstelling Westkaai)
Theater De Paardenkathedraal: Veeartsenijstraat 155 Utrecht

Opgeven kan tot vrijdag 21 okt via: [email protected]
Geef daarbij aan of je alleen de presentatie wilt zien of ook naar de voorstelling komt in de avond.
Kijk hier voor meer informatie over Westkaai.

Meer over Elvis Sibeko – choreograaf en danser
Elvis Sibeko (Johannesburg, Zuid-Afrika) is choreograaf en danser, muziekcomponist en ‘community development practitioner’. Ook heeft hij gewerkt als outreach coördinator bij NUK Dance Theater. Elvis werkte twee jaar met het Tribhang Dance Theatre, waar hij zich trainde in diverse dansstijlen, zoals typisch Afrikaanse dans¬stijlen, Indiase dans en traditionele gumbootstijl. Hij won diverse dansprijzen en creëerde ook eigen werk, o.a. voor het Baxter Dance Festival in Kaapstad, Soweto Festival en andere festivals in Zuid-Afrika. Hij maakte deel uit van FIFA Worldcup final draw in het International Convention Centre van Kaapstad, Waiting for rain, opera Viva la Mama, African Songbook (tribute aan Nelson Mandela), Partly God, Biko’s Quest en vele andere producties en werkte samen met kunstenaars zoals Alfred Hinkel, Tandile Mandela, Gregory Vuyani Maqoma, Vincent Mantsoe, Jay Pather en nog vele anderen.

Aan de Westkaai Maakweek werkten mee:

Maker/speler:
Jim Buskens, Zoe van der Kust, Wouter Wind, Marco Lopes, Merel Eigenhuis, Joshua Smits, Caresse Donks, Iris Heusschen, Doris Vervuurt, Sebastiaan de Bie, Merette van Hijfte, Luna Joosten, Laura Bakker, Jeanine Goossen, Kim Zeevalk

Masterclass choreografie: Elvis Sibeko
Masterclass spel: Bram Gerrits
Masterclass dramaturgie: Joris van der Meer
Concept & begeleiding: Hanna Jansen, Yke van Dok
Techniek: Mart Hielema Gido Bamboe
Productie: Ezra Bredius