Koliek door RiRo Theaterblog ★★★★

RiRo Theaterblog ★★★★ - Vrijdag 27 augustus 2021

RECENSIE: “Meesterlijke tekstbehandeling”

RECENSIE: “Meesterlijke tekstbehandeling”

Door Piet van Kampen, gezien 25 augustus 2021

In Koliek, het derde deel van de theatertrilogie Krieg van Rainald Goetz uit 1986 speelt de strijd zich af in het hoofd van een man. Denken vecht in dat hoofd tegen denken, taal tegen taal. In de vertwijfelde neo-expressionistische monoloog van Goetz is denken altijd ook rekenen, rekenen ook denken, en is mathematica de matrix van wanhopige filosofische pijnigingen die leiden tot obsessief drinken. Met de dood tot gevolg.

Koliek is een hels karwei voor een acteur. De tekst begint met een stortvloed aan losse woorden.'Mens man kop hersens tuig (...)' en gaat dan over in tekstflarden als 'Kanteling. Kanteling omwenteling. Altijd weer altijd. Toch weer kanteling omwenteling. Afbraak. Alles afbraak. Alles geheel (...).' En dan moet die acteur ook nog eens zo'n honderd keer de regieaanwijzing 'trinkt' opvolgen.

In de regie van Thibaud Delpeut is de monoloog Koliek een dialoog tussen de taalorgie van de door Vincent van der Valk gespeelde 'Man' en door Delpeut zelf gecomponeerde en gespeelde muziek. En óók een dialoog tussen duistere gedachten en met spiegels van baan veranderend helder licht (lichtplan van Yuri Schreuders).

Wat acteur Vincent van der Valk in Koliek op het podium presteert is fenomenaal. Met zijn meesterlijke tekstbehandeling geeft hij de stroom gedachten van zijn personage meteen vanaf het begin én inhoud én een stuwend ritme. Terwijl hij ondertussen nauwgezet spiegels verplaatst en over de daardoor ontstane lichtbanen springt. En drinkt. Heel vaak. En heel veel.

De première van Koliek, die stond gepland voor maart 2021, moest worden uitgesteld tot 25 augustus 2021. Waarmee Koliek onbedoeld de openingsvoorstelling van het nieuwe seizoen is. Koliek nu al uitroepen tot de beste voorstelling van het nog maar net begonnen theaterseizoen is te voorbarig. Maar de lat ligt meteen al wel erg hoog.

Bron: https://rirotheater.blogspot.com/2021/08/koliek-van-theater-utrecht-thibaud.html