Happy Together door Indebuurt

Indebuurt - Vrijdag 30 oktober 2020

Interview: Ster speelt met zijn familie in Happy Together: ‘Als mijn zus huilt, dan raakt het mij diep’

Interview: Ster speelt met zijn familie in Happy Together: ‘Als mijn zus huilt, dan raakt het mij diep’

Ster speelt met zijn familie in Happy Together: ‘Als mijn zus huilt, dan raakt het mij diep’

Een regisseur die zijn eigen schoonfamilie regisseert, opmerkelijk hè? Het gebeurt in de theatervoorstelling Happy Together, waar de 22-jarige Ster Borgman in meespeelt. Hoe is het om samen met je ouders en zus op het podium te staan? Indebuurt ging met de Arnhemmer in gesprek.

De voorstelling begint met een groot voorwerp van klei op het toneel. Er staan ook twee voorwerpen die later pas gebruikt worden, een verkleedkist en nog wat prullaria. Je weet niet wat je verwachten moet. Het lijkt alsof de toon nog niet gezet is, maar dat gaat gebeuren, geen zorgen.

Als familie begrijp je elkaar beter
Op het toneel staan: vader, moeder, dochter en zoon, gespeeld door Erik Borgman, Nanette Kuijpers, Mees Borgman en Ster Borgman. Een echte familie. Of dat voor de voorstelling veel uitmaakt, is de vraag. Ster: “Zeker weten! Het geeft iets extra’s. Als familie begrijp je elkaar beter, er is er een natuurlijke connectie en je spreekt elkaars lichaamstaal. Hoe de connectie tussen familieleden werkt, dat willen wij in Happy Together naar voren brengen. De voorstelling gaat dus over het samenzijn als familie. Niet per se over onze familie, maar families in het algemeen. Een poëtisch en beweeglijk stuk waarin ook gezongen wordt.” De favoriete scene van Ster is het stuk met de koffer. “Hierin verbeelden we hoe een familie met afscheid omgaat: wie vertrekt, wie niet én waarom?

Wie draagt wie?
Happy Together is bedacht door Espen Hjort. De Noorse theatermaker en zijn vrouw Mees Borgman, ontdekte dat veel families op dezelfde manier werken. “Espen werd liefdevol in onze familie opgenomen, maar bekeek familiesituaties door een andere bril. Hij zag de ontwikkelingen binnen onze familie en de manier waarop wij dat beleven. Zo is het stuk ontstaan. Het gaat dus over onderlinge verstandhoudingen in een gezien en hoe dit zich afwisselt: wie draagt wie, en waarom?”, vertelt Ster.

Wat op het toneel gebeurt is écht
De Arnhemmer vindt het niet raar om met zijn familie op het podium te staan. “Het heeft een prachtige werking. Als mijn moeder iets speelt, voel ik het sneller. Huilt mijn zus op het toneel, dan raakt het mij diep. Emoties komen erg dichtbij, want het is je familie. Wat hier op het toneel gebeurt is écht.” De familie heeft nog niet eerder samen op het podium gestaan, maar podiumervaring hebben ze wel. “Mijn moeder heeft in Arnhem op de toneelschool gezeten en mijn vader volgde de de Arnhemse circusopleiding. Zo hebben ze elkaar ook leren kennen. Mijn zus deed de Mime Opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Samenwerken als gezin heeft voordeel tijdens het creatieproces want je hoeft minder uit te zoeken en te overleggen. Meestal moeten spelers veel oefenen voordat ze op elkaar ingespeeld zijn. Maar als familie ken je elkaar door en door, dus het gaat vanzelf!”

Tof familie-uitje
Ook hier gooide corona roet in het eten. “De voorstelling ging donderdag 5 maart 2020 in premiere in het Huis Utrecht. Daarna stond een tour in de planning, dit moest stoppen. Ineens zaten we thuis, met ons natuurlijk ook alle andere families in Nederland. Dit gaf een nieuwe lading aan het stuk, ineens was er iets drastisch veranderd in de wereld. Het zette direct op scherp hoe belangrijk je geliefden zijn.”

Gelukkig is de tour weer in gang gezet. Op 26 november is Happy Together te zien in Musis Arnhem. Moeten jij en je familie er echt even uit? Dan is dit een perfect uitje! Je zal veel dingen herkennen en om veel dingen kunnen kunnen lachen. Wees er snel bij, want door de huidige maatregelen mogen er maar dertig bezoekers naar een voorstelling. Happy Together is een productie van Stichting Skorpetind, Het Huis Utrecht en Theater Utrecht.

Fun fact: de naam van het stuk is geïnspireerd op het nummer Happy Together van The Turtles. Misschien zegt het je niet direct iets, maar het refreintje ‘Me and you, and you and me’ herken je vast wel, luister maar.

Bron: https://indebuurt.nl/arnhem/doen/ster-speelt-samen-met-zijn-familie-in-happy-together~111704/