Happy Together door Cultuursnuiver

Cultuursnuiver - Maandag 24 februari 2020

Interview: Iedere repetitie is dus een gezinsbijeenkomst

Interview: Iedere repetitie is dus een gezinsbijeenkomst

Op 5 maart gaat in Het Huis Utrecht de nieuwe voorstelling van Espen Hjort en Mees Borgman in première. Happy Together gaat over de kunst om een familie te zijn. Cultuursnuiver interviewde de makers Mees Borgman (performer) en Espen Hjort (regisseur), een getrouwd stel! Mees staat samen met haar ouders en broer (Ster) op het podium en ze gaan met humor op zoek naar relaties en familiebanden in de 21e-eeuw.

IEDERE REPETITIE IS DUS EEN GEZINSBIJEENKOMST. HOE IS HET OM MET JE EIGEN (SCHOON)FAMILIE SAMEN TE SPELEN? Mees: “‘Het is een hele bijzondere ervaring om samen met mensen te werken die je zo goed kent! En toch leer je ze op een hele nieuwe manier kennen.”

Happy Together gaat het eigenlijk niet over de familie Borgman zelf. De voorstelling gaat over hoe het is om familie te zijn. En wat het betekent om familie te zijn. Welk familielid draagt wie en wie zorgt er voor wie? Kan dit veranderen zonder elkaar los te laten? Het werk van Borgman en Hjort ligt op het snijvlak van toneel, mime en performance. Mees vertelt dat we dat dit keer ook gaan zien: “Deze voorstelling is een beeldende voorstelling, vol associaties. Een voorstelling waarin je de ruimte krijgt om je eigen fantasie toe te laten.”

JULLIE OMSCHRIJVEN DE VOORSTELLING ALS DE ACROBATIEK VAN HET SAMENLEVEN. WAT IS DIE ACROBATIEK? “Als je wil veranderen, als je wil groeien zonder elkaar los te laten, dan moet je speels en flexibel zijn. Het is een doorlopende oefening in evenwicht en vertrouwen, een voortdurend spel van aan elkaar gewaagd zijn. Samenleven is geen abstract idee. Het is iets wat je dagelijks doet. En als je daar slordig mee omgaat, dan valt iemand misschien. Die manier van denken over familierelaties – dat je op elkaar leunt, elkaar draagt, en dat die rollen steeds veranderen – is de kern waar het voor ons om gaat.” En de acrobatiek komt ook letterlijk terug. Het werk van Borgman en Hjort licht op het snijvlak van toneel, mime en performance.

Eigenlijk is familie iets heel universeels: iedereen heeft er een! Maar tegelijkertijd is iedere familie anders en vaak zijn de structuren en gebruiken voor buitenstaanders ondoorgrondelijk. Je eigen familie verandert constant: kinderen die het huis uit gaan, relaties die erbij komen, of weer weggaan. Je hoort bij elkaar maar het is een kunst om het voor iedereen fijn te houden. Mees: “Ga naar deze voorstelling met je eigen moeder, broer, zus of grootvader. Dit stuk kan je aan het denken zetten over wat familie voor jou betekent, en meer, wat je wil dat familie voor jou betekent.”

HAPPY TOGETHER IS VAN 4 T/M 6 MAART TE ZIEN IN HET HUIS UTRECHT EN GAAT DAARNA OP TOURNEE NAAR ROTTERDAM, LEIDEN, TILBURG, NIJMEGEN, ARNHEM, AMSTERDAM, HAARLEM, DEN HAAG EN EINDIGT 26 EN 27 MEI IN THEATER KIKKER IN UTRECHT.

Bron: https://cultuursnuiver.com/2020/02/24/happytogether/