Fokking Awkward (de film)

Theater Utrecht & DOX i.s.m DIEHELEDING

UPDATE: Fokking Awkward (de film) is nu te boeken! Een digitale voorstelling in de klas waarbij de leerlingen zelf het einde van het verhaal bepalen. Met groot beeldscherm en 1 acteur komen we naar de school. De leerlingen kijken het eerste deel van de film en bepalen gezamenlijk het einde van de film.

Fokking Awkward is de nieuwe voorstelling in de klas van Theater Utrecht en DOX over seksualiteit, intimiteit, groepsdruk, de puberteit en al het ongemak dat daarbij hoort. Deze interactieve hiphop-voorstelling is gemaakt door vier makers van hiphop-theatercollectief DIEHELEDING: Jip Vuik, Nick Livramento Silva, Annebel Overbeeke en Dalorim Wartes. De première van Fokking Awkward vond plaats op 6 februari 2020 op het Gerrit Rietveld College in Utrecht. Daarna sloten de scholen wegens de eerste lockdown. Vanwege de situatie met corona hebben de makers er een digitale voorstelling van gemaakt die we nu aanbieden op scholen tot de zomer van 2021.

Een lichaam dat plotseling volwassen besluit te worden is eigenlijk gewoon fokking awkward en erover praten al helemáál. Verliefd worden kan op jongens en meisjes of beiden - en alsof dat niet ingewikkeld genoeg is, komt er ook nog eens flirten, verkering, zoenen en seks bij. Of juist gewoon nog even niet?

Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij

Leeftijd: 12+
Speelperiode: doorlopend
Geschikt voor: alle onderwijstypen
Thematiek: intimiteit, seksuele ontwikkeling, groepsdruk, puberteit
Informatie en boekingen: Yingyi Wu, [email protected] 030-2737306
Download hier de lesbrief

Een wervelwind van theater en hiphopmuziek vliegt door het klaslokaal om alles wat ongemakkelijk is te bespreken en te laten zien. Okselhaar, overslaande stemmen, natte dromen, ontbrekende borsten en bakken vol ingewikkelde emoties. Alles is onzeker en groepsdruk is overal. We volgen drie brugklassers die de veilige haven van de basisschool verruilen voor de jungle van de middelbare en daarin verstrikt raken. Het meest awkward van alles is dat iedereen hen ineens wil vertellen wat seks is, hoe intimiteit werkt en hoe ze zich moeten gedragen.

Oude basisschoolvrienden veranderen, grote broers geven dubbelzinnig advies en die nieuwe vriendin heeft misschien niet het beste met je voor. In Fokking Akward komen alle vreemde gevoelens tot leven. Onzekerheid, A.K.A. General IN-SECURITY, probeert je als een legerleider te beschermen tegen elk ongemakkelijk moment en het hormoonwezen Oestrogenia blijft je maar met je neus in die spiegel duwen om je te leren hoe een vrouw er uit moet zien. Uiteindelijk staat elk personage voor een keuze en kiest de klas hoe het moet eindigen. Zo nemen de leerlingen verantwoordelijkheid voor één van de acht eindes.

DIEHELEDING raakte geïnspireerd door de Netflix-animatieserie Bigmouth, man-vrouw clichés bij William Shakespeare, en hun eigen ontiegelijk ongemakkelijke pubertijd. Samen maakten ze deze interactieve hiphopvoorstelling die alle clichés bevestigt én ontkracht.

Zie ook wijzijndox.nl en dieheleding.nl.

Reacties leerlingen X11: "Ik vond het heel leuk omdat het heel herkenbaar is, de rollen waren ook heel goed verdeeld." "Heel leuk de liedjes, personages, betrekken van kinderen!" "Ik vond het een hele leuke voorstelling en heel grappig. Ik leerde ervan dat je jezelf moet zijn."

Reactie docent X11: "Awkward op diverse vlakken, echt top! Bij binnenkomst mogen de leerlingen in een grote kring tussen de drie acteurs in gaan zitten. Dit is voor een aantal leerlingen meteen al ongemakkelijk. Helemaal als een acteur ook nog tegen je praat. Vanaf het begin is er die directe en soms confronterende interactie en die blijft tot het einde. Leerlingen zien een (overdreven) versie van zichzelf en lachen hier hard om. Op de meeste gezichten zie je de ongemakkelijkheid wanneer ze zichzelf herkennen in een personage. Rode wangen van schaamte als de acteur je bij het stuk betrekt. Een boks geven durven de meesten wel, maar iets terug zeggen is dan weer eng. Als afsluiting mogen leerlingen mee beslissen over de afloop van de voorstelling. Hier worden thema’s als uit de kast komen, een eerste tongzoen en jezelf zijn ten koste van je populariteit besproken. Leerlingen geven heel mooi hun onderbouwde mening. Dit resulteert in een groot Fokking Awkward einde."

Team
Actueel