De teloorgang van een ongekroonde idealist

een solovoorstelling naar Hamlet van Daan van Bendegem

In de week van ma 7 t/m zo 13 maart is in ons huistheater De Paardenkathedraal de voorstelling De teloorgang van een ongekroonde idealist van de jonge Utrechtse theatermaker Daan van Bendegem te zien. Daan studeerde vorig jaar af aan de Acteursopleiding van de HKU en was in dat jaar ook te zien in onze voorstelling Phaedra. We nodigden hem uit om zijn nieuwe voorstelling bij ons te komen maken. Hij neemt daarvoor de ultieme klassieker en Shakespeares bekendste werk Hamlet en deconstrueert deze tot een beklemmende dialoog over verraad, idealisme en isolement. De première is op do 10 maart.

In een kleine ruimte, omringd door glas, tentoongesteld bijna, zien we Shakespeare’s beroemdste personage Hamlet in gesprek met zijn psychiater. De arts probeert Hamlet te begrijpen en wil weten wat er omgaat in zijn hoofd. Maar Hamlet raaskalt, dreigt met radicale daden en lijkt zijn vertrouweling te willen provoceren en tarten.

We raken steeds verder verstrikt in Hamlets verhalen, in de wereld die hij probeert te duiden en waarin hij zijn plaats probeert te bepalen. Zijn vader is dood. Zijn moeder hertrouwde binnen een maand. Zijn relatie is op de klippen gelopen en op zijn vrienden kan hij niet bouwen. Iedereen lijkt een spel met hem te spelen en dit verraad stelt het hem voor het dilemma: laat hij zich bespelen, of draait hij de rollen om? De Hamlet van Daan van Bendegem is onpeilbaar en ongrijpbaar en achter zijn ogen gaan gevaarlijke gedachten schuil. Hij is de zonderling, de lone wolf, die elk moment kan ontploffen.

Meer nog dan voor geweld zijn we tegenwoordig bang voor gedachten. Gedachten die we niet kunnen begrijpen, ontsproten uit een ideologie die ver van de onze staat. Gedachten laten zich niet lezen. We proberen te bevatten wat het geweld ontlokt heeft en het een plaats te geven, maar we falen en dat boezemt ons angst in. Want hoe kunnen we iets bestrijden als de kern ervan voor ons verborgen blijft?

Over de maker
Theatermaker Daan van Bendegem studeerde in 2015 af aan de acteursopleiding van de HKU. Hij maakt met een grote intuïtieve kracht, opvallende, onderscheidende en beeldende voorstellingen met humor als vlijmscherp wapen. Met De teloorgang van een ongekroonde idealist zet hij een volgende stap in zijn onderzoek naar het individu versus de maatschappij. Het is niet voor het eerst dat Daan zich laat inspireren door klassiek repertoire. In zijn afstudeervoorstelling Een meeuw recreëerde hij de klassieker van Tsjechov tot een hedendaagse versie over theatermakers van nu.

Team
Credits

Concept, tekst & spel: Daan van Bendegem
Naar: Hamlet van William Shakespeare
Dramaturgie: Karlijn Mofers
Eindregie: Thibaud Delpeut
Lichtontwerp: Mart Hielema
Geluidsontwerp: Gido Bamboe