De Kleine Zeemeermin

muzikaal theater voor de hele familie!

De Kleine Zeemeermin (8+) is een theaterfeest vol diepzee-animaties, liedjes en muziek voor de hele familie. Duik samen in de onderwaterwereld van Annebel en haar vrienden! In zijn beroemde sprookje De Kleine Zeemeermin vertelt Hans Christian Andersen een verhaal over volwassenwording, groei, identiteit en verlangen. In de eigentijdse bewerking van Theater Utrecht is zijn betoverende vertelling het verhaal van de veertienjarige Annebel. Ze ontmoet de meest wonderlijke wezens en beleeft allerlei avonturen. Maak net als Annebel kennis met Mattie, de Zeekoning, de prins genaamd Prins, Cousteau, Puffer, Mimi Jabila, TAFKAM (The Artist Formerly Known As Moby) en natuurlijk de Zeeheks! Zal Annebel haar stem opgeven om te kunnen dansen met de Prins? De Kleine Zeemeermin is een speciale familievoorstelling van Theater Utrecht in coproductie met Stadsschouwburg Utrecht en gaat vrijdag 24 december 2021 in première. Landelijke tournee tot en met februari 2022.*

Foto: Benning & Gladkova
Foto: Benning & Gladkova
Foto: Benning & Gladkova

Het verhaal
De veertienjarige Annebel wacht in het ziekenhuis op de zoveelste operatie aan haar benen. Voor het eerst mogen haar vader en oma niet blijven als het bezoekuur voorbij is. Dus in de nacht is ze alleen. Daar ontmoet ze Mattie. Mattie is heel stoer en bijdehand en daagt haar uit om te dansen. Had Annebel maar niet van die onhandige en rare benen. ’s Nachts in haar dromen wordt Annebel overspoeld door een magische onderwaterwereld waar ze wonderlijke wezens ontmoet en spannende muzikale avonturen beleeft. Op de verjaardag van de Zeekoning zingt Annebel de sterren van de hemel, maar het aller-allerliefste zou ze willen dansen… Zal ze haar stem opgeven aan de Zeeheks om te kunnen dansen met de Prins?

Familievoorstelling
De Kleine Zeemeermin is de allereerste familievoorstelling van Theater Utrecht en regisseur Thibaud Delpeut: “In De Kleine Zeemeermin herken ik het verlangen naar de wereld van anderen en de bereidheid om meer en meer op te offeren om er maar bij te horen. Ook voel ik me thuis in de fantasie, in de veelheid aan beelden, kleuren en geluiden die Andersen in zijn verhaal beschrijft. In hun fantasie kunnen kinderen alles tegelijk zijn, zowel mens als vis. Pas later leren we dat fantasie slechts fantasie is en dat we moeten kiezen. Maar wat als dat soort keuzes niet bij je passen, niet uit jou komen? Wat als je toch mens én vis wil zijn?”

Onderwaterwereld
Er staan in De Kleine Zeemeermin maar liefst acht acteurs op het podium, waarvan twee zangeressen, én een driekoppige band. Daarnaast werkt Thibaud Delpeut samen met een groot team van ontwerpers, animatoren, game developers, liedschrijvers en muzikanten. Voor de animaties wordt gewerkt met speciaal ontwikkelde technologie, waarbij de acteurs de animatiekarakters live besturen. De gelaagde videoprojecties reiken tot in de zaal waardoor het voor publiek nét lijkt alsof je onder water bent. De nieuwe composities en liedjes voor De Kleine Zeemeermin zijn geïnspireerd door de weelderige orkestrale arrangementen van grootheden als Nat King Cole tot moderne ballads van bijvoorbeeld Ariana Grande.

In de media
Team
Credits

Tekst, regie en orchestratie: Thibaud Delpeut
Cast: Annebel Overbeeke, Bram Gerrits, Marie Louise Stheins, Juan Zyad, Isabelle Houdtzagers, Charmaine Charlemagne, Davida Blom, Noa van der Vorst
Livemuziek: Jermaine Westfa (toetsenist), Melvin Nyavor (bassist), Camille Passeri (trompettist)

Dramaturgie: Joris van der Meer
Compositie: Dries Bijlsma
Liedteksten: Guus van der Steen
Decorontwerp: Dieuweke van Reij
Kostuumontwerp: Dymph Boss
Lichtontwerp: Rinke Bartelink
Geluidsontwerp: Sander van der Werff
Video-ontwerp en animatie: Tom Jager en Huig van den Hoofdakker

Technische productie: Nik Tenten
Productieleiding: Paulien van der Avoird
Video compositing: Hendrik Walther
Interaction designer: Daan Gijzen
Monitoring: Gido Bamboe
Toneeltechniek: Thomas Lloyd
Lichttechniek: Juliët Boortman
Lichttecniek: Thijs Kempers
Decortransport: Philip den Uyl

Kleedster: Karianne Hoenderkamp, Sophie de Groen
Kap en Grime: Bärbel Scheid

Regieassistent: Jip Vuik
Productieassistent: Annee Seders
Assistent kostuumontwerp: Eleftheria Lavdaki
Assistent decorontwerp: Danique van der Mik
Animatie techniek: Daan Gijzen
Assistentie techniek: Sander Schaart

Actueel