De Kleine Zeemeermin door De Telegraaf ★★★

De Telegraaf ★★★ - Woensdag 09 februari 2022

RECENSIE: "Een kleurrijk sprookje met een boodschap"

RECENSIE: "Een kleurrijk sprookje met een boodschap"

Door Maaike Staffhorst

Liever dan alles zou Annebel willen dansen. Maar laat dat nou net het enige zijn dat ze niet kan. Vanwege een ongelukkige samenloop van omstandigheden met een dienblad, een onhandige vader en een theepot met kokend water, is haar been verbrand. Annebels vader (Bram Gerrits), die zich hierover gruwelijk schuldig voelt, brengt haar naar het ziekenhuis voor een operatie.

Na nog een bliksembezoek van haar extravagante oma (Marie Louise Stheins), die haar kleindochter nog enigszins op haar gemak weet te stellen, zal Annebel (Annebel Overbeeke) in haar eentje de nacht moeten doorbrengen in een ziekenhuisbed.

Het wordt een lange, maar zeker geen eenzame nacht. Want zodra het meisje slaapt, belandt ze in het verhaal van De kleine zeemeermin. In het tot dan toe sobere decor ontstaat plots een kleurrijke, bewegende onderwaterwereld, met onder meer een pratende pijlinktvis. Annebel transformeert in zeemeermin Ariel, krijgt er een stel zeemeerminzusjes bij en ontmoet een prins die op slag verliefd op haar wordt. En zij op hem.

Het is voor het eerst dat Thibaud Delpeut een familiemusical maakt, en het is tevens zijn laatste productie als artistiek leider van Theater Utrecht.

Het is fascinerend hoe hij het klassieke sprookje van Hans Christian Andersen verweeft met een realistisch verhaal over een veertienjarig meisje dat moet leren leven met een beperking. Hoewel strak geregisseerd, begint de voorstelling wat chaotisch. Er is in eerste instantie bijvoorbeeld nauwelijks een band voelbaar tussen vader en dochter. Dat wordt later wel beter, maar beide personages blijven vrij vlak. Interessanter zijn de rollen van Isabelle Houdtzagers als o.a. Annebels leeftijdsgenootje Mattie, en Charmaine Charlemagne die onder meer de verpleegster speelt en ook als zangeres optreedt.

Sterk is Marie Louise Stheins in haar rollen als oma, zeeheks en later nog Don Koroty. Zij is duidelijk de verbindende factor in de verschillende scènes en zet alles met fijne humor aan. Een meerwaarde en verbindend element vormt ook de livemuziek.

Na de pauze is het feest in de sprookjeszee, met een hysterische youtuber, een weifelende prins en een nog altijd onzekere Annebel.

Pas wanneer ze weer ontwaakt in de realiteit, brengt een ontmoeting met een leeftijdsgenoot een belangrijk inzicht. Met twee benen op de grond ligt de wereld aan je voeten. In De kleine zeemeermin (8+) leren we dat je deze bewering niet letterlijk hoeft te nemen.

Bron: https://www.telegraaf.nl/entertainment/596682792/de-kleine-zeemeermin-een-kleurrijk-sprookje-met-een-boodschap