Als je in Brabant een begrafenis plant...

als je in Brabant een begrafenis plant tijdens carnaval komt er niemand

Deze zomer staan we op de Parade! De jonge theatermakers Daan van Bendegem en Eva Tijken presenteren op het reizende theaterfestival de voorstelling Als je in Brabant een begrafenis plant tijdens carnaval komt er niemand. Beide zijn als jong talent verbonden aan ons gezelschap. De voorstelling is te zien op de Parade in Den Haag (7 t/m 11 juli), Utrecht (2 t/m 6 augustus) en Amsterdam (23 t/m 27 augustus).

Een broer en een zus, samen opgegroeid in het zuiden, moeten hun moeder begraven na elkaar tien jaar niet te hebben gezien. Hun vader leeft niet meer, de moeder was de enige die hen nog verbond. Hij heeft de begrafenis georganiseerd, zij is op de dag zelf op komen dagen. Hij is zijn hele leven in Brabant gebleven, zij is zo snel als ze kon naar de randstad verhuisd. Hij spreekt met een Brabantse tongval, zij heeft haar zachte g afgeleerd.
Waarom hebben die twee elkaar zo lang niet gezien? Wat is er gebeurd waardoor deze afstand is ontstaan? Waarom vindt zij dat hij zijn leven stil heeft laten staan? Waarom vindt hij dat zij haar afkomst heeft verloochend? En waarom zitten ze als enige twee op deze verdomde begrafenis en is er niemand op komen dagen?

In een afgehuurd buurhuis gaan Marvin en Lisette de confrontatie met elkaar aan. Veel tijd is er niet. Een half uur. Het dweilorkest staat voor de deur voor hun jaarlijkse carnavalsoptreden. Een zaal waarvan het interieur decennialang onaangetast is gebleven, vol vuile bierglazen en de serpentines op de grond van de dag ervoor, vormt een arena waarin twee familieleden elkaar duidelijk proberen te maken wie ze zijn en wat ze van elkaar verwachten. De aanwezigheid van de moeder in hun levens was voor de een als een vloek, voor de ander als een redding. Is er echt niemand op komen dagen omdat het carnaval is, of lag het aan het gedrag van de overledene zelf?

Voor meer informatie over het volledige Parade-programma klik hier.
Voor info over deze voorstelling op de Parade klik hier.

Daan begon met een acteerstage in de voorstelling Phaedra, deed verschillende regie-assistentschappen en schreef en speelde zijn eigen voorstelling De teloorgang van een ongekroonde idealist bij Theater Utrecht. Eva was als regieassistent o.a. verbonden aan de producties The Family, Phaedra en regisseerde bij Theater Utrecht ook de aangrijpende en succesvolle ‘voorstelling in de klas’ IBUKA. In Als je in Brabant een begrafenis plant tijdens carnaval komt er niemand staat de rasechte Brabander Daan tevens op de planken, samen met de talentvolle jonge actrice Margo Verhoeven – ook Brabantse maar haar komaf verhult ze maar wat graag.

Team
Credits

Concept & tekst: Eva Tijken en Daan van Bendegem
Regie: Eva Tijken
Spel: Margo Verhoeven en Daan van Bendegem
Kostuumontwerp: Vita Mees / Klara van Kempen
Lichtontwerp: Mart Hielema
Techniek: Thomas Lloyd en Sjoerd Hoogendoorn
Productie: Anna Huizing