Eva Tijken

Eva Tijken (Amsterdam, 1987) studeerde scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie en volgde de Regieopleiding aan de Theaterschool, waar ze in 2013 afstudeerde.

Na haar afstuderen regisseerde en schreef Tijken o.a. de voorstelling Route Nationale bij muziektheatergezelschap Orkater. Een voorstelling over consumptiedwang, waarin ze de moderne geborneerde mens onderuit haalt.

In haar werk plaatst Tijken haar personages in een psychologisch-maatschappelijk keurslijf. Gebruik van filmische elementen, een hoge mate van vervreemding en muzikaliteit zijn kenmerkend voor haar werk.

Tijdens en na haar opleiding is ze regieassistent van o.a. Ivo van Hove, bij Toneelgroep Amsterdam. Bij Theater Utrecht was ze eerder werkzaam als regieassistent van Thibaud Delpeut tijdens de producties Phaedra en Stad der blinden.

De voorstelling in de klas Ibuka is Eva’s eerste regie bij Theater Utrecht. In 2017 was Eva als regie-assistent verbonden aan de Theater Utrecht producties The Family en regisseerde zij Als je in Brabant een begrafenis plant tijdens carnaval komt er niemand en Outsiders, de nieuwe voorstelling in de klas.