Bright Richards wint grootste podiumprijs van Nederland

dinsdag 10 oktober 2017

Bright Richards van New Dutch Connections, onze partner waarmee we de voorstelling The Bright Side of Life coproduceren (voorjaar 2018), heeft gisterenavond de Gieskes-Strijbis Podiumprijs gewonnen. Wij feliciteren Bright met deze prachtige prijs!

Richards wordt door de adviescommissie die de prijs toekent een „eigenzinnig theatermaker” genoemd. Volgens het rapport van de commissie bouwt hij bruggen „tussen mensen die elkaar nog niet kennen”. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. De andere winnaar is choreograaf Lloyd Marengo. De winnaars ontvangen ieder een bedrag van €60.000,-. Vanaf maart werkt Theater Utrecht samen met New Dutch Connections samen aan de nieuwe voorstelling van Bright Richards: The Bright Side of Life.

De prijs, die vanaf dit jaar jaarlijks wordt uitgereikt, is met dat prijzengeld de grootste podiumprijs van Nederland. De andere genomineerden waren componist Merlijn Twaalfhoven, theatermaker Lizzy Timmers en danser en choreograaf Niek Traa.

Over Bright Richards
Bright Richards is theatermaker en acteur. In 1993 kwam hij als vluchteling uit Liberia naar Nederland. Na zijn studie aan de Toneelacademie in Arnhem speelde hij in diverse producties en bij verschillende gezelschappen, waaronder het Ro Theater. Hij richtte stichting New Dutch Connections (NDC) op, met als doel jonge vluchtelingen een netwerk te bieden zodat hun kansen op economische zelfredzaamheid worden vergroot. Dit gebeurt o.a door de inzet van theater en het oprichten van ToekomstAcademies door het hele land. In zijn bekroonde theatervoorstelling As I Left My Father’s House vertelt Richards zijn waargebeurde vluchtverhaal. Vanaf maart 2018 is zijn nieuwe voorstelling The Bright Side of Life te zien in het theater.

Over de prijs
Het Gieskes-Strijbis Fonds is een particulier goede-doelenfonds dat streeft naar maatschappelijke vooruitgang. Het fonds wil vrij denken en verbeelden stimuleren. Om makers te ondersteunen heeft het fonds een prijs in het leven geroepen: de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans komen in aanmerking voor de prijs, die niet rechtstreeks gekoppeld is aan een specifieke voorstelling of project.