Theater Utrecht zet in op meerstemmig artistiek team

dinsdag 26 maart 2024

Nieuwe koers stadsgezelschap Utrecht

Met de komst van creatief directeur Anne Breure in november 2022 begon Theater Utrecht met het inzetten van een nieuwe koers naar het stadsgezelschap van de toekomst. Deze plannen zal het gezelschap in 2025 – 2028 verder vorm gaan geven. De komende jaren bouwt Theater Utrecht aan een meerstemmig stadsgezelschap dat sterk lokaal geworteld is en tegelijkertijd nationaal en internationaal haar stempel drukt. Het gezelschap zet in op vier pijlers: het produceren van spraakmakend en vernieuwend theater, het verjongen en verbreden van het publiek, het aanjagen van de ontwikkeling van het theaterveld en het creëren met en in de stad. Dit alles om ondervertegenwoordigde stemmen en onderbelichte verhalen een plek te geven op het grote podium en een grotere en blijvende impact te veroorzaken bij het publiek, de kunstensector en de wereld. Dat doen we met een breed artistiek team. Samen met Anne Breure (creatief directeur) en Vincent Wijlhuizen (gezelschapsdramaturg) vormen makers Carolina Bianchi, Casper Vandeputte, Cherish Menzo, Floor Houwink ten Cate, Jaha Koo en Naomi Velissariou in 2025-2028 het artistieke team van Theater Utrecht.

"Deze tijd van wereldwijde meervoudige sociale, maatschappelijke en politieke crises vraagt om internationale verbondenheid en lokale worteling, meerstemmigheid, en een grotere verantwoordelijkheid van een stadsgezelschap als Theater Utrecht. Ik ben er heel trots op om samen met deze zes makers verder te bouwen aan een stadsgezelschap dat oprecht, volwaardig en radicaal politiek urgente verhalen in de wereld zet en daarbij steeds op zoek gaat naar de grootst mogelijke impact." - Anne Breure, Creatief Directeur, Theater Utrecht

De Braziliaanse theatermaker, performer en schrijver Carolina Bianchi maakte eerder bij Frascati het opzienbarende eerste deel van CADELA FORCA. Voor het maken van het tweede en derde deel van dit Danteske drieluik sluit ze zich aan bij Theater Utrecht. In deze voorstellingen, die volgend jaar in première gaan en daarna internationaal gaan toeren, duikt zij dieper in het urgente thema ‘femicide’.  

Schrijver en regisseur Casper Vandeputte blijft aan het gezelschap verbonden. Zijn laatste voorstelling Versus, over de aantrekkingskracht van populisme, ging afgelopen februari in première en kon rekenen op lovende recensies. Eén van de voorstellingen die Casper de komende jaren gaat maken is de voorstelling Woyzeck, waarbij de cast deels bestaat uit bewoners van de Van Der Hoeven (TBS) Kliniek.   

Nadat ze in 2023 de regieprijs en de BNG Bank Theaterprijs ontving voor de voorstelling DARKMATTER sluit performancemaker en choreograaf Cherish Menzo zich vanaf 2025 aan bij het artistieke team van Theater Utrecht. In de nog te maken voorstelling FRANK, the monstrous and horror, the 3rd part of a speculative fabulated trilogy doet zij door middel van distortie en verval onderzoek naar het ‘’Monsterlijke’’ en hoe zich dit verhoudt tot ons gedeeld mens-zijn en de gruwelijkheden die deze relaties oproepen.  

Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate maakte bij Theater Utrecht eerder de onderzoeksvoorstelling Battlefield of Dreams over abortussen en fertiliteitstrajecten en ontwikkelt deze in 2025 door tot een grotezaalvoorstelling. Dit is een coproductie met o.a. The Barbican in Londen. Dit voorjaar speelt haar nieuwe voorstelling Panic Room, met Abke Haring en Jacob Derwig, met een tournee langs de grote zalen van Nederland.  

Vanaf dit seizoen behoort ook de Zuid-Koreaanse performance maker en componist Jaha Koo bij de groep vaste makers van Theater Utrecht. Dit voorjaar maakt en speelt hij, in coproductie met het Gentse CAMPO, de voorstelling Haribo Kimchi, over de Westerse invloed op eten. In de komende jaren zet hij zijn zoektocht naar koloniale invloeden o.a. voort in het maken van de voorstelling Alternative K-pop concert.  

De Grieks-Belgische regisseur, schrijver, acteur en performancekunstenaar Naomi Velissariou maakte bij Theater Utrecht onder andere het veelbesproken drieluik PERMANENT DESTRUCTION. Zij verbindt zich de komende jaren aan het gezelschap en haar stand up tragedy concert HARDKOOR, dat juni dit jaar in première gaat op het Holland Festival, is haar eerstvolgende project. 

Lees hier meer over het artistieke team van Theater Utrecht