Wild Horses | Een soort Hades

achter de schermen bij Een soort Hades

Theater Utrecht presenteert Wild Horses: een theatraal verdiepingsprogramma in De Paardenkathedraal waar maatschappij, wetenschap en kunst samenkomen. Het zijn vlotte middagen waar taal, beeld en muziek elkaar afwisselen. Een keur aan wetenschappers, kunstenaars, filosofen en mensen uit het maatschappelijk werkveld zijn te gast.

Op zondagmiddag 1 november de volgende editie: Wild Horses – achter de schermen bij Een soort Hades, waarin we met een aantal deskundigen in gesprek gaan over de gesteldheid van de geestelijke gezondheid(szorg) in ons land: wat heeft de huidige prestatiecultuur daar voor invloed op? Wat hebben de recente bezuinigingen in de zorg voor invloed op de patiënten? En krijgen psychiatrische patiënten door de verschuivingen in de zorg nog wel de juiste behandeling?

De presentatie van deze middag is in handen van Botte Jellema. Hij is journalist, presentator en documentairemaker en is o.a. bekend van zijn werk als verslaggever voor het VPRO Radio1-programma Nooit meer slapen.

Eén van de gasten die hij deze middag ontvangt is prof.dr. Jan Derksen. Hij is universitair hoofddocent psychodiagnostiek aan de sectie klinische psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen en onlangs verscheen zijn nieuwe boek Iedereen een psychische aandoening? over de ervaringen die hij opdeed in de 35 jaar dat hij werkzaam is als psycholoog en over de invloed van psychische aandoeningen op het leven van mensen, economie en cultuur.

De tweede gesprekspartner is Floortje Scheepers, (jeugd) psychiater en hoofd psychiatrie van het UMC Utrecht.

De derde gast is is Stephan van Bendegem, hij is sinds 25 jaar verpleegkundige op de gesloten psychiatrische afdeling van het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Uiteraard trakteren we u ook op een voorproefje uit onze nieuwe voorstelling Een soort Hades. Acteurs Peter Blok, Ilke Paddenburg, Titus Muizelaar en Hein van der Heijden spelen twee korte scènes uit dit moderne meesterwerk van de Zweed Lars Norén. Én we bevinden ons in het decor van deze nieuwe productie.

De muzikale omlijsting is in handen van singer-songwriter Pieter van Vliet, die onder de naam Port of Call podia als Paradiso en Tivoli en festivals als Incubate bespeelde. Met zijn debuutalbum Ten feet of wind oogstte hij meteen veel lof. Vanmiddag speelt hij voor ons een aantal covers van Sufjan Stevens, een muzikale inspiratiebron bij Een soort Hades en natuurlijk eigen werk.

De jonge theatermakers Daan van Bendegem en Isabelle Houdtzagers maakten speciaal voor deze dag op eigen kritisch/satirische wijze reportages over wat hen opvalt aan de psychische zorg in Nederland.

Als stadsgezelschap ziet Theater Utrecht een rol voor zichzelf weggelegd als verbindende kracht om kunst, wetenschap en maatschappij nader tot elkaar te brengen. Naast het maken van voorstellingen ontwikkelt het gezelschap daarom aanvullende programmering in theater De Paardenkathedraal in samenwerking met verschillende Utrechtse organisaties. Wild Horses maakt onderdeel uit van deze programmering.

Credits

Programmamaker: Manon van Impelen
Presentatie: Botte Jellema
Gasten: auteur Jan Derksen e.a.
Acteurs: Daan van Bendegem, Peter Blok, Hein van der Heijden, Isabelle Houdtzagers, Titus Muizelaar en Ilke Paddenburg
Muziek van: Port of Call
Wild Horses decor: studenten van de HKU