Thuis Theater Na de Dam 2020

4 mei online te zien via livestream!

Op maandag 4 mei vanaf 19.30 uur presenteerde DOX, Theater Utrecht en Stadsschouwburg Utrecht een gezamenlijk programma in het kader van Theater Na de Dam. Vanwege corona was het dit jaar via een gratis livestream te zien op YouTube onder de noemer Thuis Theater Na de Dam. Vanuit een lege Stadsschouwburg Utrecht hebben hosts Dorothy Blokland en Abdelhadi Baaddi de kijkers meegenomen van de ene naar de andere muzikale woonkamer, van dans tot spoken word en muziek.

PROGRAMMA:
19.30 uur: Inloop met DJ Abdelhadi Baaddi
19.45 uur: Start programma
20.00 uur: Twee minuten stilte (vanaf de herdenking op de Dam)
21.00 uur: Einde programma met thuis-DJ

Was je er thuis bij?
Om 19.30 uur startte de inloop van de livestream Thuis Theater Na de Dam met DJ Abdelhadi Baaddi. Vanaf 19.45 uur begon het programma, waarin we om 20.00 uur gezamenlijk alle oorlogsslachtoffers herdachten, er werd ook doorgeschakeld naar de herdenking op de Dam. De rest van de avond stond in het teken van beperkte vrijheid. Het programma ontstond uit twee talentonwikkelingstrajecten met jonge DOX-performers o.l.v. muzikant en soundproducer Joost Maaskant en choreograaf Jasper van Luijk. Hun werkproces werd in maart abrupt onderbroken. Dit weerhield de makers en performers niet om verder te gaan. Ook maker en performer Anne-Fay Kops en spoken word artist Mariana Hirschfeld hebben ons voorzien van aangrijpende live acts rechtstreeks vanuit hun woonkamer.

Spoken word & muziek
De coronacrisis heeft iedereen ontwricht. Joost Maaskant nam met zijn groep verschillende vragen onder de loep. Hoe gaan 9 jonge performers om met de crisis en semi-quarantaine? Hoe kijken ze naar de (sociale) media, politiek en de buitenwereld. Wat is er over van fysiek contact en hoe kijken ze naar de toekomst? Artistieke scenes verpakt in een documentaire, waar je wordt meegenomen in gevoelens, dagboekfragmenten, meningen en het hebben van huidhonger. Door middel van muziek, videokunst, conceptuele kunst, spoken word en sketches namen de performers je mee in hun belevingswereld.

Dans & performance
In een leven vinden meerdere veranderingen plaats. Soms klein, soms groot. Nu zijn we onderdeel van een maatschappij waar een grootste verandering plaatsvindt met beperkte vrijheid. Plekken zijn anders dan vroeger. Mensen verdwijnen uit het straatbeeld en wij zijn ons meer bewust van de omgeving. Jasper van Luijk en zijn performers lieten zich inspireren door te bewegen op plekken die eerst gevuld waren met mensen en nu zo goed als leeg zijn. Videocreaties waar performers rennen, dansen, klimmen en vallen door landschappen; van platteland tot de stad. Een onderzoek hoe je je fysiek kan verhouden tot een omgeving die bekend is, maar tegelijkertijd vreemd lijkt vanwege het ontbreken van menselijke activiteit. Door dans, spoken word en beeld werd je meegenomen door ons land.

Steun en doneer
De gevolgen van de coronacrisis worden ook voor de cultuursector steeds duidelijker. Culturele organisaties bieden online gratis registraties en voorstellingen aan. Voor Thuis Theater Na de Dam werkt iedereen keihard om een mooi online programma neer te zetten. Draag ons een warm hart toe door hier 2, 5 of 10 euro te doneren. Het opgehaalde bedrag wordt verdeeld over de samenwerkingspartners.

Over Theater Na de Dam
De livestream Thuis Theater Na de Dam was onderdeel van het landelijke initiatief Theater Na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien.

Op 4 mei spelen normaal gesproken in heel Nederland tegelijkertijd meer dan honderd voorstellingen om de herdenking van meer betekenis te voorzien. Wegens de Corona-pandemie, een crisis die de grootste van onze generatie wordt genoemd, is het niet mogelijk elkaar in theaters te ontmoeten. Samen met jou hebben we Theater Na de Dam bij je thuis vorm gegeven.

Meer informatie: theaternadedam.nl

Foto: Anna van Kooij

Credits

Muziek: Joost Maaskant
Spoken word: Margo van der Linde
Regie en choreografie: Jasper van Luijk
Danser en repetitor: Lo Walther Boer
Met medewerking van makers: Anne-Fay Kops, Luca Warmer en Mariana Hirschfeld
Eindregie: Timothy de Gilde en Hildegard Draaijer
Coproductie: DOX, Theater Utrecht, Stadsschouwburg Utrecht en Theater Na de Dam