Over de voorstelling

Theater Na de Dam 2020 is afgelast vanwege het verbod op samenkomingen tot 1 juni 2020 i.v.m. het Coronavirus.

Hiphop, dans, spoken word, muziek, en heel veel soul. DOX, Theater Utrecht en Stadsschouwburg Utrecht presenteren op maandag 4 mei in het kader van Theater Na de Dam een avondvullend programma. Een energieke muzikale performance over niet weten hoe te herdenken, maar je wel realiseren dat er anno 2020 nog veel te bevrijden is.

Herdenk jij met ons mee?
Op de avond van 4 mei staan we stil bij herdenken en vrijheid. In een intensief creatieproces voortkomend uit twee DOX Clubs maakten jonge DOX-performers onder leiding van muzikant en soundproducer Joost Maaskant en choreograaf Jasper van Luijk een voorstelling met herdenken als thema. Daarnaast voorzien maker en performer Anne-Fay Kops en hiphoptheatercollectief DIEHELEDING ons van aangrijpende acts.

Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij

Spoken word & muziek
Wat betekent anno 2020 de 4 mei herdenking nog voor de nieuwe generaties? We zijn 75 jaar verder en kennen verhalen uit boeken, films, van bekenden of familie. Twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking doet onze hersens kraken, want we moeten iets bedenken wat er te herdenken valt. Joost Maaskant neemt met zijn groep verschillende vragen onder de loep; hoe gaat het nu met ons als samenleving? Valt er nog iets te bevrijden binnen onze welvaart, cultuur of binnen onszelf? Op zoek gaan naar wat we liever misschien nog onderdrukken, gevangenzetten en opsluiten. Vaststellen of er een link is tussen het gevecht om vrijheid van toen en nu.

Dans & performance
In een leven vinden meerdere veranderingen plaats. Soms klein, soms groot. We zijn onderdeel van een maatschappij met een geschiedenis en een toekomst. Vooral ten tijde van grote veranderingen komt er één ding altijd terug: we dragen. Momenten waarop we voor elkaar klaar staan. Als je wordt geboren, dan word je gedragen door je ouders en familie en als je sterft dragen je geliefden je naar je graf. Hoe herdenken en dragen wij elkaar in ons leven en wat betekent dit voor jongeren? Jasper van Luijk onderzoekt met zijn dansers alle vormen van dragen. Dit vertaalt zich naar beeldende scenes, maar ook acrobatische duetten of groepswerk: dynamische performances op zoek naar de grenzen van het dragen.

Over Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Gelijktijdig zijn er meer dan honderd voorstellingen te zien die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Meer informatie: www.theaternadedam.nl

Credits

Muziek: Joost Maaskant
Spoken word: Margo van der Linde
Regie en choreografie: Jasper van Luijk
Danser en repetitor: Lo Walther Boer
Met medewerking van makers: Anne-Fay Kops, Luca Warmer en hiphoptheatercollectief DIEHELEDING
Eindregie: Timothy de Gilde en Hildegard Draaijer
Coproductie: DOX, Theater Utrecht, Stadsschouwburg Utrecht en Theater Na de Dam

Lees meer