Theater Na de Dam 2017

Theatrale activiteiten op 4 en 5 mei

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater Utrecht is dit jaar betrokken bij twee initiatieven waarmee we een bijdrage willen leveren aan deze betekenisgeving: de theatrale route Buiten Bereik door de wijk Wittevrouwen en de lezing van een nieuwe toneeltekst Voorbij het Strijklicht. Locatie: Stadsschouwburg Utrecht. Het Utrechtse programma van Theater Na de Dam start om 19.00 uur met een voorstelling van Sam Ghilane in Stadsschouwburg Utrecht; om 19.45 uur is daar bovendien een gezamenlijke herdenking (met live verbinding met De Dam in Amsterdam, scènes uit Waar ik toen was en een presentatie van leerlingen van het St. Bonifatiuscollege) en daarna volgen onze twee programma’s om 20.30 en 21.00 uur. Lees meer hieronder.

Theatrale route Buiten Bereik / 4 mei 20.30 uur. Vertrek vanaf Stadsschouwburg Utrecht
Buiten Bereik is een project geïnitieerd door Theater Utrecht, DOX en Stadsschouwburg Utrecht waarbij jongeren tussen 12 en 21 jaar in een aantal theaterlessen een eigen voorstelling maken, gebaseerd op interviews die zij hielden met ouderen uit de stad over hun leven in de periode ’40-‘45. Met die verhalen over de oorlog als vertrekpunt maken zij een voorstelling over de rol en invloed van nieuwsvoorziening, toen en nu. De voorstelling krijgt de vorm van een theatrale route door de stad die start vanaf Stadsschouwburg Utrecht en door de wijk Wittevrouwen loopt. Onderweg zijn er verschillende scènes te zien. De route eindigt weer bij de Stadsschouwburg.

Voorbij het Strijklicht – voordracht nieuwe toneeltekst / 4 mei 21.00 uur
In opdracht van Theater Na de Dam schrijft Rebekka de Wit een nieuwe toneeltekst speciaal voor 4 mei. Tegelijk met andere stadsgezelschappen in het land presenteert Theater Utrecht in een voordracht deze tekst aan het publiek, in een regie van onze artistiek directeur Thibaud Delpeut. Een nieuw, zoekend perspectief op herdenken, dat gepresenteerd wordt in combinatie met delen uit Het Onderzoek van Peter Weiss (vertaling Gerrit Kouwenaar), de gedramatiseerde weergave van de Auschwitzprocessen. Dit stuk werd in de jaren ’60 elk jaar op 4 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam voorgedragen door de acteurs van het Publiekstheater. Nu heeft in Utrecht Theater Utrecht die eer en lezen André Dongelmans (Westkaai), Bram Gerrits (o.a. Een soort Hades), Isabelle Houdtzagers (The Family), José Kuijpers (o.a. Westkaai) en Ward Kerremans (Caligula) de tekst. Bestel hier je kaarten.

Meer informatie Buiten Bereik
Vandaag de dag zijn nieuwsberichten van over de hele wereld binnen enkele tellen te lezen op je smartphone. Maar dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog natuurlijk wel anders. Via de krant, affiches op straat, de radio of de buurvrouw hoorde je in die tijd allerlei verhalen en geruchten. Maar welk nieuws was er eigenlijk te vertrouwen? En wat deden die berichten met de mensen en hun blik op de wereld? Deze en vele andere vragen stelden de jongeren aan ouderen die de oorlog mee hebben gemaakt. Een aantal van hen woonde destijds in Utrecht, anderen woonden op verschillende plekken in Marokko en op Curaçao. Op basis van al deze verhalen komt deze theatrale route Buiten Bereik tot stand. De route is ook op 5 mei nog te bewandelen, om 14:30 uur.

Credits

Regie: Linda Bosch