Leedvermaak - Theater Na de Dam 2016

in het kader van Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2016 om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de zevende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook in Utrecht kunt u bij verschillende voorstellingen terecht.

Speciaal voor Theater Na de Dam 2016 presenteren veelal jonge acteurs van (stads) gezelschappen door het land een licht ingekorte versie van Judith Herzbergs toneeltekst Leedvermaak (1982) over verschillende generaties na de oorlog. In de handeling van het stuk, het bruiloftsfeest van Lea, wordt als het ware ‘ingebroken’ met een nieuwe monoloog die Judith Herzberg onlangs met dit doel heeft geschreven. In Utrecht heeft Theater Utrecht de eer, die de tekst zal presenteren in de Stadsschouwburg Utrecht. Een aantal ‘oude bekenden’ lezen voor u de tekst: Astrid van Eck, Titus Muizelaar, Jesse Mensah, Bram Gerrits en Joost Bolt (o.a. Een soort Hades), Eline ten Camp (Blasted en Stad der blinden), Daan van Bendegem (Phaedra, De teloorgang van een ongekroonde idealist), Isabelle Houdtzagers (Scars) en Anne van der Burg (Ibuka).

Herzberg schetst met Leedvermaak de structuur van een getraumatiseerde familie, die het leed van de Tweede Wereldoorlog niet achter zich kan laten. Het Joodse echtpaar Ada en Simon geven een groot feest ter ere van het derde huwelijk van hun enige dochter Lea. Naarmate de bruiloft vordert wordt de ogenschijnlijk vrolijke stemming overschaduwd door donkere gevoelens: oude, vaak gemeenschappelijke wonden worden opengehaald en nieuwe kwetsbaarheden worden gevormd. Leedvermaak werd in 1989 verfilmd door Franz Weisz. De film ontving drie Gouden Kalveren.

Judith Herzberg debuteerde in 1961 met haar eerste gedichten in Vrij Nederland. In 1963 verscheen haar eerste bundel, Zeepost. Vanaf het begin van de jaren zeventig volgden toneel- en tv-stukken, filmscripts en teksten voor musicals. Leedvermaak is onderdeel is van de trilogie Leedvermaak/Rijgdraad/Simon. Het werk van Herzberg werd onder anderen bekroond met de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs en de P.C. Hooftprijs voor poëzie.

Credits

Tekst: Judith Herzbergs