Leedvermaak - Theater Na de Dam 2016

In het kader van Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2016 om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de zevende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook in Utrecht kunt u bij verschillende voorstellingen terecht.

Speciaal voor Theater Na de Dam 2016 presenteren veelal jonge acteurs van (stads) gezelschappen door het land een licht ingekorte versie van Judith Herzbergs toneeltekst Leedvermaak (1982) over verschillende generaties na de oorlog. In de handeling van het stuk, het bruiloftsfeest van Lea, wordt als het ware ‘ingebroken’ met een nieuwe monoloog die Judith Herzberg onlangs met dit doel heeft geschreven. In Utrecht heeft Theater Utrecht de eer, die de tekst zal presenteren in de Stadsschouwburg Utrecht. Een aantal ‘oude bekenden’ lezen voor u de tekst: Astrid van Eck, Titus Muizelaar, Jesse Mensah, Bram Gerrits en Joost Bolt (o.a. Een soort Hades), Eline ten Camp (Blasted en Stad der blinden), Daan van Bendegem (Phaedra, De teloorgang van een ongekroonde idealist), Isabelle Houdtzagers (Scars) en Anne van der Burg (Ibuka).

Herzberg schetst met Leedvermaak de structuur van een getraumatiseerde familie, die het leed van de Tweede Wereldoorlog niet achter zich kan laten. Het Joodse echtpaar Ada en Simon geven een groot feest ter ere van het derde huwelijk van hun enige dochter Lea. Naarmate de bruiloft vordert wordt de ogenschijnlijk vrolijke stemming overschaduwd door donkere gevoelens: oude, vaak gemeenschappelijke wonden worden opengehaald en nieuwe kwetsbaarheden worden gevormd. Leedvermaak werd in 1989 verfilmd door Franz Weisz. De film ontving drie Gouden Kalveren.

Kaartjes á 5 euro koop je hier.

Verder in Utrecht:

EEN OORLOG OM IN TE WONEN
THEATER NA DE DAM / ROELAND HOFMAN
THEATER KIKKER / €15 (MET KORTING €12)
Vorig jaar schreef de eigenzinnige regisseur Roeland Hofman in opdracht van Theater Na de Dam de tekst Een oorlog om in te wonen. Het vertelt het verhaal van een broertje (Tobias Nierop) en een zusje (Judith van den Bergh) die op de vlucht zijn en terecht komen in een grotesk verzetscomplot dat ze door heel bezet Nederland heen jaagt. Navigerend door strijdvelden vol collaborateurs, verzetshelden en een enkele historicus die context probeert te bieden, verdwijnen ze steeds meer in een nacht die zo donker is dat sterren niet meer te onderscheiden zijn.

OM IN DE OVERWINNING TE GELOVEN
THIRSA VAN TIL
HET HUIS UTRECHT / €12,50 (MET KORTING €10)
Een voorstelling over Truus Menger- Oversteegen en Traudl Junge; twee vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een keuze maakten die de rest van hun verdere leven heeft bepaald. Truus Menger voegde zich op zeventienjarige leeftijd in 1942 samen met haar jongere zusje bij het Haarlems Verzet. Traudl Junge was tweeëntwintig jaar oud toen zij in datzelfde jaar een baan accepteerde als persoonlijke secretaresse van Adolf Hitler. De voorstelling Om in de overwinning te geloven is gebaseerd op interviews met beide vrouwen en hun autobiografieën. Truus Menger schreef Toen niet, nu niet, nooit. Traudl Junge schreef Tot het laatste uur.

AAN DE MALIEBAAN
DOX
MALIEBAANSTATION / €7,50 (MET KORTING €5)
DOX maakt dit jaar samen met Utrechtse jongeren voor Theater Na de Dam een voorstelling over de verdwenen families van Utrecht. Deze voorstelling zal op en rond de Maliebaan spelen. Aan de hand van verhalen van ouderen, die jong waren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en gezamenlijk onderzoek, maken de jongeren onder leiding van Linda Bosch een theatrale route die start bij het Maliebaanstation. Deze voorstelling speelt ook op 5 mei om 15:00 uur.

ZIE JE, IK BEN JE NIET VERGETEN
STADSSCHOUWBURG UTRECHT / €5
Verhalen van ouderen die jong waren tijdens de Tweede Wereldoorlog vormen de inspiratiebron voor de voorstelling Zie je, ik ben je niet vergeten over families die uit Utrecht verdwenen tijdens de oorlog. Jongeren uit Utrecht spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gebaseerd op de beluisterde en gevonden verhalen wordt onder leiding van Sophie Plekker en Joy Kreiken een theatrale route gemaakt door Stadsschouwburg Utrecht. Deze voorstelling speelt ook op 5 mei om 11.00 uur.

Judith Herzberg debuteerde in 1961 met haar eerste gedichten in Vrij Nederland. In 1963 verscheen haar eerste bundel, Zeepost. Vanaf het begin van de jaren zeventig volgden toneel- en tv-stukken, filmscripts en teksten voor musicals. Leedvermaak is onderdeel is van de trilogie Leedvermaak/Rijgdraad/Simon. Het werk van Herzberg werd onder anderen bekroond met de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs en de P.C. Hooftprijs voor poëzie.