Keti Koti

herdenk het verleden, vier de toekomst

Keti Koti vindt elk jaar op 1 juli plaats, verwijzend naar 1 juli 1863, de dag waarop Nederland de trans-Atlantische slavernij heeft afgeschaft in haar koloniën (keti betekent: keten of ketting, koti betekent: verbroken). Toch moesten de tot slaaf gemaakten na 1 juli nog tien jaar doorwerken, terwijl hun eigenaren gecompenseerd werden door de overheid. Op 1 juli wordt de vrijheid gevierd. Op 30 juni vindt de herdenking plaats. We herdenken de mensen die streden voor vrijheid en voor een menswaardig bestaan tijdens de trans-Atlantische slavernij. Beide dagen is er in Utrecht van alles te doen om te herdenken én te vieren!

Op 30 juni vindt in Stadsschouwburg Utrecht het programma Herdenk het verleden, vier de toekomst plaats i.s.m. Theater Utrecht, DOX en Comité 30 juni 1 juli. Host Ritania Wirht neemt je mee in een programma van ongeveer een uur met onder andere een gesprek met Sewan Mumcayan en Keti Koti Utrecht, performances van Gary 'Duimalot' Gravenbeek en Anne-Fay, en presentaties van DOX Clubs.

Free to be Free
DOX Club is het ontwikkeltraject van DOX - het huis voor jonge makers en performers uit verschillende (sub)culturen - waarin talentvolle performers kunnen proeven van het makersschap. In 20 minuten zie je een vooronderzoek voor de nieuwste voorstelling van Sites of Memory (SoM) genaamd Free to be Free van Katy Streek en Mohammed Yusuf Boss. Wat betekent vrijheid vandaag de dag? Is een strijd voor vrijheid nog steeds nodig en door wie wordt deze gevoerd? Daarbij wordt er ook gekeken naar vormen van opstand, van verzet en de bekende en minder bekende verzetsstrijders die voor vrijheid gevochten hebben. Hoe komt performance en geschiedenis samen? Is je geschiedenis voelbaar in je lichaam? De performers gaan aan de slag met de koloniale geschiedenis, maar ook met de geschiedenis die in hen opgeslagen ligt. Dit komt samen in een gezamenlijke performance waarin een mix te zien is van dans, muziek en teksttheater.

Gary Gravenbeek
Gary Benjamin Gravenbeek, alias 'Duimelot', begon op zijn zevende al met rappen en dansen en hij won zeven keer de rap battle genaamd Basement battles. Bij Theater Utrecht speelde Gary in PERMANENT DESTRUCTION: The HM Concert, What is love en in de herneming van Quake. Samen met zijn theatercollectief Mensja Collective zal Gary komend seizoen een DOX Club maken. Tijdens het Keti Koti programma draagt Gary een speciaal voor deze dag geschreven tekst voor.

Anne-Fay
Voor haar voorstelling Anne-Fay's Reaspora reisde Anne-Fay langs drie continenten en stak twee keer de Atlantische oceaan over; dwars door haar eigen familiegeschiedenis, die sterk werd beïnvloed door het koloniaal verleden van Nederland. 150 Jaar na afschaffing van de slavernij toont de voorstelling de impact die dit verleden nu nog heeft. Anne-Fay heeft een zwarte moeder, die het racisme dat ze ervaarde altijd verborgen hield. Ze is ook opgelucht dat haar dochter de privileges heeft die met een witte huid komen. Maar Anne-Fay vraagt zich af: "Mag een vrouw met een witte huid staan voor het recht van een zwarte vrouw? En hoe gebruik ik mijn privileges op de juiste manier?" Anne-Fay en Felix reisden van Nederland via Aruba & Curaçao naar Suriname en Ghana, op zoek naar de verhalen over hun afkomst. Hun reis voerde langs bijzondere plekken, zoals Plantage Peperpot (de plek waar hun familie de naam Echteld kreeg), de Atlantische oceaan waar de slavenschepen hebben gevaren tot aan een voormalig slavenfort in Ghana. Speciaal voor 30 juni maakt Anne-Fay een concert van 20 minuten.

Credits

Free to be Free Makers DOX Club: Mohamed Yusuf Boss, Katy Streek, DOX Club performers: Laisy Soleny de Andrade Rodrigues, Hanneke de Brabander, Zora de Dreu, Pim Louf, Lea Manupassa, Irene Mommers, Maria Piël, Wessel Schaank, Lin-Si van Markestijn, Felix van Steenis, muziek: Rik van den Heuvel

Gary Gravenbeek Credits tekst & spel: Gary Gravenbeek

Anne-Fay concept, zang & spel: Anne-Fay Kops, concept & visueel ontwerp: Felix Kops, muzikanten: Marlon Francis & Elisha Amonoo-Neizer, regie: Timothy de Gilde, tekst: Bodil de la Parra met bijdrage van Anne-Fay & Felix Kops