Dashboard door Provinciaalse Zeeuwse Courant

Provinciaalse Zeeuwse Courant - Zaterdag 28 augustus 2021

RECENSIE: ZNF-voorstelling Dashboard: Echt aankomen zag je het niet. En het onthutste

Ze zijn zeldzaam, mensen die je op bus of trein zomaar aanspreken en een verhaal afsteken. Gelukkig maar, moet ik bekennen, want meestal had ik andere plannen. En eigenlijk is dat kortzichtig, asociaal misschien zelfs. Want die ander moet kennelijk iets kwijt, wil gehoord worden. En sommige verhalen, daar kan je iets mee, die kunnen je raken. Ook ongevraagd.

door Willem Nijssen 28-08-21

In het kader van het Nazomerfestival brengen DIEHELEDING, DOX en Theater Utrecht hun nieuwste locatievoorstelling naar Zeeland. Een taxibus-project, waarin één van de passagiers al begint te kletsen nog voor de chauffeur klaar is om te vertrekken. Er valt wel eens een korte stilte, maar eigenlijk is het de woordenstroom van iemand die te lang heeft gezwegen. Ondertussen kruisen we met een paar mensen effectief door de stad. Een kleine intense wereld die zijn weg gaat door de grote onverschillige wereld, zo voelt dat al snel.

Parallel universum Het verhaal dat die man of vrouw heeft te vertellen begint zomaar ergens over, iets onzinnigs, maar blijkt uiteindelijk zo persoonlijk, dat ik er niet teveel over ga zeggen. Alleen dit: sinds die rit wil ik toch iets bereidwilliger overwegen of er inderdaad niet een parallel universum zou kunnen bestaan. Een universum waarin geen auto-ongelukken gebeuren, contactstoornissen niet bestaan en er niemand eenzaam is.

Een universum waarin je andere ik – gelukkig, voor wie niet jaloers is – al die tegenslag en al die twijfel tot vandaag nooit gekend heeft. En als zo’n universum dan toch niet bestaat, zo besef je, dan zou het minstens voor die ene passagier wél moeten bestaan. Want wij komen na een ruim half uur rondrijden weer bij het beginpunt uit. Desgewenst onveranderd. Maar die ene passagier is onderweg op een dood punt beland. Neem dat gerust bijna letterlijk. Echt aankomen zag je het niet. En het onthutste. De rest van de rit is het heel stil in dat taxibusje, ondanks de luide muziek.

‘Dashboard’ rijdt per speeldag vanaf 13.45 uur negen keer uit. In Tholen (maandag), Vlissingen (dinsdag), Zierikzee (woensdag), Renesse (donderdag) en Middelburg (vrijdag)

Foto: Anna van Kooij

Bron: https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/znf-voorstelling-dashboard-echt-aankomen-zag-je-het-niet-en-het-onthutste~a5c05d57/